Reklama
Reklama

Przechowuj marchewkę w ten sposób, a będzie świeża przez całą zimę

Marchew, którą zbierzesz z ogrodu we wrześniu i październiku, możesz przechowywać w swoim domu miesiącami. Nie zepsuje się pod warunkiem, że odpowiednio zabezpieczysz ją przed grzybami, pleśnią i bakteriami. Jak przechowywać marchew na zimę? Aby warzywa zawsze były świeże i soczyste zastosuj stary, babciny trik.

Marchew to popularne warzywo korzeniowe, które możesz dodawać do aromatycznych zup, obiadów i sałatek. Przygotowujesz z niej także smaczne soki i ciasta. W ogrodzie tę roślinę najczęściej zbiera się od połowy września do końca października. 

Nawet jeżeli zerwiesz marchew wczesną jesienią, w swojej kuchni możesz wykorzystywać ją jeszcze miesiącami. Wystarczy, że dowiesz się, jak przechowywać marchew na zimę tak, aby zawsze była świeża i soczysta.

Jak przygotować marchew do przechowywania na zimę?

Zanim zakonserwujesz zebraną marchew, musisz przygotować dla niej odpowiednie miejsce. Pomieszczenie na zapasy powinno być chłodne, przewiewne, suche i pozbawione ekspozycji na słońce. Dobrze sprawdzą się więc przestrzenie, takie jak: spiżarnia, pomieszczenie gospodarcze, komórka lub piwnica, o ile nie jest ona wilgotna. 

Jak przygotować marchew do przechowywania na zimę? Po zebraniu trzeba oczyścić ją na sucho z grudek ziemi i odciąć wierzchołki warzyw po to, by nie puszczały zielonej natki. Warto również oddzielić małe marchewki od dużych, pozbywając się uszkodzonych np. nagnitych egzemplarzy.

Jak przechowywać marchew tak, by zawsze była świeża i soczysta?

Podobnie jak inne warzywa korzeniowe, także i marchewki możesz przechowywać emaliowanych garnkach. Pamiętaj jednak, aby układać je pionowo, a później przykryć bawełnianą tkaniną i pokrywką. 

Innym sposobem, jak przechowywać marchew, jest umieszczenie ich w skrzynkach z piaskiem rzecznym. Dla lepszego efektu między warstwy piasku możesz wsypać igły drzew iglastych, które dodatkowo zakonserwują marchewki. 

Możesz również skorzystać z płóciennych worków wypełnionymi świeżymi trocinami. Pamiętaj jednak, aby nigdy ich zawiązywać. Niektóre gospodynie przechowują zerwaną marchew w otwartych pojemnikach, które na dnie wypełnione są warstwą mchu torfowca. 

Babciny trik, jak przechowywać marchew na zimę. Już nigdy nie zgnije

Najprostszy babciny sposób, jak przechowywać marchew na zimę tak, by zabezpieczyć ją przed bakteriami, pleśnią i grzybami, polega na wykorzystaniu łupin z cebuli albo czosnku. Wystarczy obsypać nimi warzywa, a charakterystycznym zapachem wcale nie trzeba się przejmować, bo później ekspresowo pozbędziesz się go poprzez umycie warzyw.

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki