Reklama
Reklama

Moja babcia robi najlepsze ciasto z papierówkami. 1 składnik sprawia, że wychodzi z blachy

Uwielbiam jabłeczniki mojej babci. Najbardziej jednak smakuje mi ciasto z papierówkami, które wyrasta tak duże, że niemal wychodzi z blachy. Warto zrobić je właśnie teraz, gdy trwa sezon na te kwaśne jabłka. Sprawdź najlepszy przepis, prosto z babcinego zeszytu.

Jaki powinien być idealny jabłecznik? Oczywiście wilgotny, puszysty jak chmurka, z miękkimi i soczystymi jabłkami w środku. Właśnie takie ciasto z papierówkami robi moja babcia. Podzieliła się ze mną przepisem na ten pyszny wypiek powstający z kilku popularnych składników. Dodatkowo warto zastosować trik, dzięki któremu urośnie jak na drożdżach. 

Co zrobić, żeby ciasto z papierówkami dobrze wyrosło?

Ciasto z papierówkami dobrze wyrośnie, jeśli dodasz do niego...ocet. Ten niepozorny składnik wchodzi w reakcję z proszkiem do pieczenia, dlatego powoduje spulchnienie masy. 

Ocet dodaję na sam koniec, dlatego cały proces dzieje się już w piekarniku, po zalaniu jabłek słodką masą. Dzięki temu trikowi wypiek staje się puszysty jak chmurka, dosłownie "wychodzi" z blachy. 

Nie musisz obawiać się, że będzie czuć smak tego produktu w cieście. W trakcie pieczenia całkowicie odparuje, tracąc swój charakterystyczny zapach. 

Jeśli nie masz octu, to możesz zastąpić go sokiem z cytryny. Zadziała równie skutecznie - wypiek bardzo dobrze wyrośnie. 

Przepis z zeszytu babci na ciasto z papierówkami

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg papierówek;
  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 1/3 szklanki mleka w temperaturze pokojowej;
  • 3 żółtka;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki octu spirytusowego;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Przygotowanie:

Na początek obieram papierówki i odkładam je. Następnie do miski wbijam żółtka oraz jajka, wsypuję cukier i całość miksuję przez około 4 minuty, aż uzyskam jasną i puszystą masę. 

W kolejnym kroku dolewam olej i miksuję masę przez 30 sekund, do połączenia składników. Potem stopniowo dosypuję mąkę w 4 partiach. Po każdej z nich miksuję ciasto 1 minutę. 

Stopniowo dolewam także mleko, po kilka łyżek. Masa musi wyjść płynna, lecz nie wodnista. Na koniec wsypuję proszek do pieczenia i ponownie krótko miksuję. 

Następnie przechodzę do przygotowania jabłek: kroję je na grube części i wysypuję na tortownicę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. 

Dopiero w tym kroku dodaję ocet do ciasta i całość mieszam łyżką. Przygotowaną masą zalewam jabłka tak, żeby wypełniła wszystkie szczeliny między nimi. 

Ciasto z papierówkami piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę i 10 minut - jego wierzch musi się zarumienić. Przed podaniem warto oprószyć wypiek cukrem pudrem. 

Zobacz też:

​Znudziły ci się naleśniki z serem lub dżemem? To nadzienie wyrwie cię z kapci

Już nie kiszone i konserwowe. Teraz do słoików kładę to smarowidło

Do tego ciasta drożdżowego nie potrzebujesz mleka, ani jajek. Wyrośnie puszyste, jak obłoczek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta