Masz dość świątecznego stania przy garach? Ten obiad zrobisz dosłownie w kilka minut
Szybki i smaczny — właśnie taki powinien być poświąteczny obiad. Gdy każdy ma już dość stania przy garach w kuchni, mamy dla was idealny przepis. Wystarczy trochę mięsa i kilka ulubionych składników, by we właściwie kilka minut przygotować cudowny obiad. Poznaj przepis na minutowe steki z wieprzowiny.
Ten obiad naprawdę zrobisz w kilka minut. W dodatku z pewnością będzie smakował wszystkim domownikom, ale także będzie ciekawą odmianą po świątecznych smakołykach. Do przygotowania minutowych steków z wieprzowiny będziesz potrzebować:
- przyprawy: czosnek suszony, ostra papryka, pieprz, słodka papryka i sól,
- schab wieprzowy,
- tłuszcz.
Najlepiej do smażenia sprawdzi się smalec, ale możesz także wykorzystać masło klarowane, a nawet olej. Pamiętaj także o ulubionych dodatkach. Minutowe steki z wieprzowiny podaj z ziemniakami lub ryżem, a także w towarzystwie ulubionej surówki (np. colesław) lub sałatki. Możesz także przygotować do nich sos.
Sprawdź również: Są zdrowe i smaczne, ale te osoby powinny ich unikać. Sprawdź, czy rzodkiewki są dla ciebie
Schab pokrój na kilka kawałków przypominających steki. Powinny mieć ok. 1,5 cm grubości. Następnie rozbij je delikatnie, najlepiej wykorzystując do tego swoją pięść, a nie tłuczek. Jeśli masz więcej czasu, możesz zamarynować mięso w przyprawach. Pamiętaj jednak, że przed smażeniem mięso musi mieć temperaturę pokojową, więc jeśli marynowało się w lodówce, należy je odpowiednio wcześniej wyjąć. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Wykładaj na nią steki i smaż po minucie z każdej strony — pamiętaj, by podczas smażenia nie ruszać patelnią ani mięsem. Odstaw steki, by odpoczęły kilka minut. Minutowe steki z wieprzowiny podawaj z ulubionymi dodatkami.
Zobacz też:
Nie wyrzucaj resztek po świętach. Nie uwierzysz, co możesz z nich przygotować
Znudziły ci się naleśniki na słodko? Tę wersję pokocha cała rodzina
Naleśniki znowu się nie udały? Pewnie popełniasz ten powszechny błąd