Marmurkowa babka z przepisu siostry Anastazji. Zniknie co do ostatniego okruszka
Święta Wielkanocne są coraz bliżej, dlatego warto już teraz zaplanować wypieki na świąteczny stół. Wśród tradycyjnych ciast nie może zabraknąć babki. Dziś proponujemy przepis siostry Anastazji na marmurkową babkę olejową, która zachwyca swoim smakiem i wyglądem.
Chyba każdy z nas zna ciasto "zebrę", które było prawdziwym hitem lat 90. Przygotowywało się je w błyskawicznym tempie, a mimo to robiło wrażenie na gościach zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem. Warto zatem stworzyć babkę na podobieństwo tego wypieku. Wyjdzie miękka, wilgotna i pięknie ozdobi wielkanocny stół. Z przepisu siostry Anastazji jest najlepsza na świecie.
Marmurkową babkę robi się z popularnych składników, które już na pewno mamy w swojej kuchni. Jeśli jednak zabraknie nam któregoś z produktów, to każdy z nich znajdziemy nawet w osiedlowym sklepie.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia marmurkowej babki z przepisu siostry Anastazji? Oto lista:
- 350 g cukru;
- 300 g mąki pszennej;
- 8 jajek;
- 1 szklanka oleju;
- 2 łyżeczki kakao;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Żeby zrobić marmurkową babkę, na początek oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie partiami dosypujemy do nich cukier, ciągle miksując całość.
W kolejnym kroku dodajemy żółtka, jedno po drugim, a następnie wlewamy olej cienką stróżką i dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W trakcie dodawania tych składników nie przestajemy miksować.
Do formy wlewamy 3/4 masy, natomiast do pozostałej części dosypujemy kakao. W jasnym cieście robimy wyżłobienia w kształcie łezki z szeroko rozmieszczonymi rozgałęzieniami za pomocą trzonu łyżeczki.
Potem szybko wlewamy ciemną masę na tę jasną tak, żeby weszła w wyżłobienia. Marmurkową babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut, do suchego patyczka.
Po ostygnięciu możemy oprószyć ciasto cukrem pudrem lub oblać je polewą czekoladową i obsypać wiórkami kokosowymi czy migdałami.
Zobacz też:
Od lat robię te gołąbki w Wielki Piątek. Tak dobre, że wszyscy oblizują talerze
Rosa na serniku nigdy ci nie wychodzi? Widocznie nie znasz tej banalnej metody
Magda Gessler robi majonez, zamiast go kupować. Wypróbuj ten przepis, bo lepszego nie znajdziesz