Reklama
Reklama

Kiedyś były symbolem luksusu. Te słodycze zrobisz w domu z zaledwie 3 składników

Ptasie mleczko towarzyszy nam już niemal od stu lat. Jego smak przez ten czas niewiele się zmienił, bo po co poprawiać coś, co jest doskonałe. Puszyste pianki w czekoladzie kiedyś były trudnym do zdobycia rarytasem. Do dziś są zawsze trafionym pomysłem na prezent czy spotkanie przy kawie. Niewiele osób wie, że ptasie mleczko można zrobić samodzielnie - wystarczą do tego trzy składniki.

Ptasie mleczko domowej roboty? To możliwe 

Ptasie mleczko nieodłącznie kojarzy nam się z wyjątkowym, wedlowskim przysmakiem. I słusznie, to on opatentował je w 1936 roku i od tej pory nazwa ta jest zastrzeżona. Recepturę produkcji rarytasu jego pracownicy podpatrzyli we Francji. Nazwa "Ptasie mleczko" miała nawiązywać do czegoś wyjątkowego, bo przecież ptaki mleka nie dają. Do tej pory mówiono, że komuś brakuje tylko ptasiego mleka. Od czasu powstania wedlowskich słodyczy to powiedzonko straciło sens.  

Mimo że receptura tych słodkości jest starannie chroniona, nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy zrobili je w domu. Ptasie mleczko domowej roboty wymaga użycia jedynie trzech tanich i dostępnych składników oraz polewy czekoladowej. Z tym zadaniem poradzi sobie nawet początkujący cukiernik.  

Czytaj też: Dietetyczne muffinki owsiane. Zrób i weź na drugie śniadanie do pracy

Przepis na ptasie mleczko krok po kroku

Przygotowanie ptasiego mleczka domowej roboty ma tę zaletę, że nie wymaga pieczenia czy smażenia. Nie da się tu więc niczego za bardzo zepsuć. Wbrew nazwie, do jego przygotowania na żadnym etapie nie przyda nam się mleko. Oto przepis na domowe ptasie mleczko:  

Składniki:  

  • szklanka śmietany 30%;  
  • łyżeczka żelatyny; 
  • łyżka cukru waniliowego; 
  • polewa czekoladowa.  

Do garnka wlej śmietanę, dodaj cukier i podgrzewaj na bardzo małym ogniu. Kiedy całość zacznie wrzeć, od razu ściągnij garnek z ognia. Po kilku minutach do śmietany dodaj żelatynę i powoli wszystko mieszaj. Kiedy śmietana zacznie tężeć, przelej ją na małą blaszkę do pieczenia, wyrównaj powierzchnię i odstaw na trzy godziny do lodówki.  

Po tym czasie połóż na stolnicy papier do pieczenia. Piankę oddziel nożem od blaszki i wyłóż na papier, obracając blaszkę do góry dnem. Pokrój całość na kwadraciki takiej wielkości, jaką ma zazwyczaj ptasie mleczko. Kupną polewę czekoladową rozpuść, bierz pianki na łyżeczkę i obtaczaj w polewie. Każdą sztukę odkładaj na deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Kiedy czekolada zastygnie, ptasie mleczko będzie gotowe.  

Czytaj też: Błyskawiczne ciasto z trzech składników. Idealne, kiedy goście pukają do drzwi

Wskazówki 

Piankę na ptasie mleczko możesz również wlewać do pudełka na kostki do lodu lub do foremek na mini - babeczki. Jeśli chcesz przygotować ptasie mleczko o innym smaku, możesz dodać do śmietany sok cytrynowy lub z innych owoców. Czekoladowa wersja wymaga rozpuszczenia w kąpieli połowy czekolady i wymieszania jej ze śmietaną jeszcze przed dodaniem żelatyny.  

Zobacz też:

100 lat temu był na każdym wigilijnym stole. Teraz mało kto pamięta o tym daniu

Świąteczny bigos nigdy nie był lepszy. Odkąd go tym podlewam, znika ze stołu w 5 minut

​Zapomnij o rybie po grecku. Z tym sosem goście będą jeść prosto z półmiska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy