Jest jeszcze zdrowszy niż kefir. Zrobisz go z 3 tanich składników
W różnych zakątkach świata można natknąć się na ciekawostki kulinarne. Wśród nich goszczą również i takie, które niosą ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Tak jest między innymi w przypadku tureckiego napoju ayran. Najczęściej jest on podawany schłodzony, przez co przynosi prawdziwe orzeźwienie. Ponadto jest niezwykle zdrowy i prosty w przygotowaniu. Przekonaj się, dlaczego warto się nim zainteresować oraz jak przygotować ayran w zaciszu domowym.
Ayran to napój, który cieszy się sporą popularnością w Turcji, a także w licznych krajach Bałkanów czy Azji Środkowej. Słynie między innymi z tego, że doskonale gasi pragnienie, a także przynosi przyjemne orzeźwienie w upalne dni. Warto jednak zwrócić na niego uwagę w kontekście zdrowia, gdyż wykazuje pozytywny wpływ na organizm.
Ayran to napój mleczny, którego głównym składnikiem jest jogurt naturalny. Pochodzi z Turcji, lecz ciągle zdobywa coraz więcej miłośników w innych zakątkach globu. Jest to bowiem nie tylko jogurt naturalny. Mianowicie wzbogacony jest o wodę oraz sól. Niektórzy, aby dodatkowo podkręcić smak, dodają do niego jeszcze pieprz, skórkę z cytrusów, a także posiekaną miętę.
Z takiej kompozycji składników powstaję prosty i lekko słonawy napój, który doskonale gasi pragnienie, a przy tym dobrze komponuje się z wieloma potrawami. Jest strzałem w dziesiątkę przy tłustych i pikantnych daniach, dlatego tak chętnie wybierają go osoby lubiące jeść kebaby.
Gaszenie pragnienia i orzeźwienie to jednak niejedyne zalety tego tureckiego napoju. Jest on bowiem prawdziwą skarbnicą zdrowia o wielu cennych właściwościach dla organizmu. Przede wszystkim wspomaga trawienie dzięki obecności jogurtu naturalnego, który zawiera prebiotyki i dba o florę bakteryjną jelit. Ponadto poprawia trawienie i zapobiega zaparciom.
Na tym jednak wciąż nie koniec. Ayran jest bogaty w witaminy, takie jak B, C czy D. To dobre źródło wapnia i białka, przez co wzmacnia kości, a także orzeźwia i dodaje energii. Pomaga również wyregulować ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Oczywiście do tego dobrze nawadnia organizm, uzupełniając przy tym elektrolity.
Może cię zainteresować: Smaczna i zdrowa surówka z zapomnianego warzywa. Zrobisz ją w 5 minut
Ayran to ogrom zalet dla organizmu, a pomimo tego w Polsce wciąż ten napój jest mało komu znany. Czas to zmienić i sięgnąć po tę skarbnicę cennych właściwości, które szczególnie okazują się pomocne w upalne dni, a także w codziennym menu zbilansowanej diety. Najlepsze jest to, że ten turecki napój można z łatwością przygotować samodzielnie w domu.
Aby przyrządzić ayran w zaciszu domowym, należy przygotować 500 ml wody mineralnej 400 g jogurtu greckiego, a także ½ łyżeczki soli. Dla urozmaicenia smaku można sięgnąć dodatkowo po miętę lub pieprz. Wszystkie podane składniki wystarczy ze sobą wymieszać i najlepiej zrobić to za pomocą blendera. Na wierzchu powinna pojawić się delikatna pianka, która również nadaje się do picia. Warto pamiętać, że ayran najlepiej smakuje schłodzony.
Po ten zdrowotny i orzeźwiający napój można sięgać o każdej porze dnia. Co ciekawe, dla Turków jest on, zaraz obok wody, najchętniej wybieranym napojem. Chętnie wybierają go jako dodatek do obiadu czy kolacji. Wobec tego ayran można pić nawet codziennie lub gdy po prostu najdzie na niego ochota. Dobrze orzeźwia w upalne dni, a także balansuje z cięższymi i pikantnymi potrawami.
Zobacz też: Tak zrobisz szybkie i zdrowe śniadania. Wejdź w nowy rok ze świeżą energią
Zobacz też:
Polacy lubią tę zupę, ale nie znają jej działania. Jest jak balsam dla jelit
Tak zagęścisz sos bez mąki. Będzie aksamitnie gładki
Przygotuj ziemniaki po turecku. Wszyscy będą chcieli je jeść na śniadanie, obiad i kolację