Reklama
Reklama

Jest delikatna, smaczna i niemal bez ości. Sprawdzi się na co dzień, jak i Wigilię

Przez wieki ryba ta była uznawana za królewską i podawana jako prawdziwy rarytas w zamożnych domach. Obecnie staje się coraz bardziej dostępna, przez co wiele osób chętnie po nią sięga na co dzień, jak i od święta. W kontekście zbliżającej się Wigilii może stanowić ciekawą alternatywę dla karpia, gdyż jest niezwykle delikatna i do tego niemal pozbawiona ości. Dowiedz się więcej i zaserwuj w tym roku na świątecznym stole.

Ten gatunek ryby przez wieki uznawany był za szlachetny i zarezerwowany do serwowania na stołach wigilijnych w domach szlacheckich bądź magnackich. Jako symbol luksusu, stanowił prawdziwy rarytas podawany wyłącznie na ważnych uroczystościach. Obecnie ponownie mówi się o nim coraz więcej. Hodowany w Polsce, stanowi ciekawą propozycję zdrowej i ekologicznej ryby na co dzień, jak i ważne uroczystości. Jesiotrem, bo to właśnie o nim mowa, warto szczególnie zainteresować się w kontekście zbliżającej się Wigilii.  

Jesiotr — delikatna i zdrowa ryba pełna smaku  

W XVI i XVII wieku jesiotr był jednym w ważniejszych składników kuchni staropolskiej, dlatego rozmaite przepisy na jego przyrządzenie można znaleźć już w dawnych książkach kucharskich. Z czasem ryba ta nieco odeszła w zapomnienie wraz z drastycznym spadkiem populacji jesiotra. Obecnie, dzięki hodowlom, ponownie coraz więcej mówi się o smaku, wartościach odżywczych i uniwersalności tej ryby.  

Mięso jesiotra jest jasne, jędrne i wyjątkowo delikatne. Subtelne i lekko maślane, pozbawione jest typowego rybnego aromatu. Cechą, dzięki której przoduje nad wieloma innymi gatunkami, w tym nad świątecznym karpiem, jest brak drobnych ości. Obecne charakterystyczne chrząstki są łatwe do usunięcia i po odpowiedniej obróbce niemal niewyczuwalne.  

Jesiotr jest więc smacznym i uniwersalnym okazem, który dodatkowo niesie za sobą wyjątkowe wartości odżywcze. Słynie między innymi z wysokiej zawartości białka, gdyż jest to około 18-20 g na 100 g produktu. Ponadto to ryba obfita w cenne kwasy omega-3, witaminy z grupy B, a także liczne minerały, w tym selen, potas czy fosfor.  

Obecność jesiotra w codziennej diecie wspiera między innymi racę serca, układ nerwowy czy też odporność organizmu. Dodatkowo jest to dobra propozycja dla osób dbających o dietę, a także dla dzieci i seniorów, gdyż jest to opcja lekkostrawnego posiłku.  

Zobacz także: Wybierz tę rybę zamiast łososia. Jest zdrowsza, smaczniejsza i z Polski

Jesiotr na Wigilię — jak podać tę rybę?  

Na rynku dostać można kilka gatunków jesiotra, które sprawdzą się między innymi na wieczerzę wigilijną. Jest to jedna z ciekawszych propozycji, jeśli chodzi o alternatywę dla tradycyjnego karpia. Doskonale wpisuje się w charakter świąt, wnosząc przy tym nutę elegancji i wyrafinowania.  

Rybę można podawać w wielu wersjach. Sprawdzi się duszona na parze, w galarecie, w wersji pieczonej, a także klasycznej, czyli smażonej na tłuszczu. Struktura jesiotra sprawia, że ten po obróbce zachowuje swoją formę i nie rozpada się. Tym samym zachwyca na świątecznym stole i smakuje nawet tym, którzy nie do końca przepadają za daniami rybnymi.  

Pozostając przy klasyce, warto na Wigilię zaserwować smażonego jesiotra, obtoczonego w jajku i bułce tartej. W tym celu wystarczy dokładnie umyć i wypatroszyć jesiotra, a następnie pokroić go na dzwonki. Zamarynowaną rybę najlepiej wsadzić na około godzinę do lodówki, by wchłonęła przyprawy.  

Po tym czasie pozostaje wymieszać jajko z mlekiem i zamoczyć w nich dzwonki jesiotra, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Tak przygotowaną rybę smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Zbierz nadmiar tłuszczu z usmażonej ryby za pomocą ręcznika papierowego i ciesz się delikatną rybą na wigilijnym stole.  

Zobacz też:

Farsz na pierogi robię z przepisu Ewy Wachowicz. Metoda "pół na pół" nie ma sobie równych

Śląski klasyk w mig znika ze świątecznego stołu. Wszyscy proszą o przepis

Zrób to z karpiem przed smażeniem. Będzie sprężysty i smaczny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | święta | ryby