Reklama
Reklama

Idealna herbata na wieczór. Naturalnie wycisza i ułatwia zasypianie

Szyszki chmielowe są kojarzone głównie z warzeniem piwa. Jednak kwiaty popularnej rośliny znajdują również inne zastosowanie. Idealnie nadają się na przyrządzanie herbaty na wieczór, która naturalnie wycisza i ułatwia zasypianie.

Szyszki pozyskiwane z chmielu zwyczajnego mają właściwości prozdrowotne. Zawierają żywicę, olejki eteryczne, białko, polifenole, lipidy, a także celulozę. Ponadto znajdują się w nich związki bioaktywne, na przykład polifenolowe i chlorofile. 

Właściwości obecne w szyszkach chmielowych hamują również silnie bakterie takie jak gronkowiec złocisty i gronkowiec skórny. Oprócz wspomnianej charakterystyki, szyszki chmielu działają uspokajająco. Dlatego można przygotowywać z nich, na przykład herbatę, która ułatwi zasypianie.

Jak przygotować uspokajającą herbatę z szyszek chmielu?

Szyszki z chmielu w standardowej formie lub w postaci ekstraktu są stosowane jako pomoc w zasypianiu. Właściwości kwiatu mają relaksujący wpływ na ciało. Uczucie relaksu jest jeszcze intensywniejsze w połączeniu z walerianą.

Napar można przygotować samodzielnie. Kupić szyszki chmielu prosto ze zbiorów, a następnie umieścić je w zaparzaczu lub zalać wrzątkiem torebkę kupionej herbaty. Co ciekawe, szyszki chmielu można też umieścić w saszetce i powiesić nad łóżkiem – tak jak robi się to, chociażby z lawendą, czy rumiankiem. Tym sposobem zapadnięcie w sen będzie prostsze.

Herbata z szyszek chmielu redukuje stres, wspomaga trawienie i układ odpornościowy

Chmiel może być pomocą nie tylko w zasypianiu, ale też w przeciwdziałaniu stanom lękowym, a nawet łagodnej depresji. Stymuluje też system trawienny, pobudzając apetyt i wspomagając trawienie. Jego właściwości są również wsparciem dla układu odpornościowego, pomagając mu w walce z wirusami, bakteriami i drobnoustrojami.

Czy chmiel znajdujący się w piwie też jest zdrowy?

Właściwości chmielu są często argumentem, który usprawiedliwia częste spożywanie piwa. Nie ma to uzasadnienia. Dzieje się tak ze względu na obecność alkoholu, który jest trucizną dla organizmu. 

Spożywanie piwa, nawet z dużą zawartością chmielu doprowadza do:

  • utrzymujących się zmian nastroju (niepokój i drażliwość),
  • bezsenności i problemów ze snem,
  • osłabienia układu odpornościowego,
  • zaburzeń hormonalnych,
  • problemów z pamięcią i koncentracją.

Alkohol powoduje negatywne skutki zarówno w perspektywie krótko, jak i długoterminowej. Picie jakiejkolwiek ilości alkoholu – małej lub dużej, rzadko lub często, doprowadza do niepożądanych konsekwencji zdrowotnych. 

Zobacz też:

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

To polskie ciasto uznano za najsmaczniejsze na świecie. Co niedzielę gości w wielu domach

Przez ten błąd ogórki kiszone wychodzą gorzkie i brzydko pachną. Wystrzegaj się go

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowa dieta