Reklama
Reklama

​Gotujesz bób? Koniecznie użyj tego dodatku, by podkręcić kolor i smak

Czerwiec to początek sezonu na bób, który nie jest zbyt długi. Fani tego zielonego strączka już nie mogą się doczekać, gdy przygotują pierwszą sałatkę czy zjedzą go po prostu jako przekąskę. Właśnie z tego względu przychodzimy ze świetnym tipem kuchennym. Poznaj sposób na gotowanie bobu, który sprawi, że podkręcisz nie tylko jego smak, ale także kolor.

Właściwości bobu

Bób jest sezonową rośliną strączkową, która ma wiele korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu. Przede wszystkim jest bogaty w białko (w 100 gramach bobu znajduje się 8 gramów białka), a także błonnik pokarmowy, który pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi, a także wspomaga uczucie sytości. Dodatkowo jest bogaty w witaminy z grupy B, a zwłaszcza w kwas foliowy, oraz minerały takie jak żelazo, magnez, potas i fosfor. Regularne spożywanie bobu niesie również korzyści dla układu sercowo-naczyniowego (błonnik i potas obniżają poziom cholesterolu oraz regulują ciśnienie krwi), a także układu nerwowego (dzięki witaminom z grupy B).

Sprawdź również: Moja babcia robi pełną blachę tego ciasta. Po kwadransie zostają tylko okruszki

Jak gotować bób? Dodaj łyżeczkę do garnka

Gotowanie bobu dla niektórych może być dość nieprzyjemnym doświadczeniem, ze względu na uwalniający się podczas tego procesu zapach, a także nieapetyczny kolor. Jednak wystarczy wykorzystać te dwa triki, by uniknąć tych problemów. Z nieprzyjemnym zapachem gotowania bobu najlepiej poradzi sobie kminek, koperek, liść laurowy albo sok z cytryny.

Sprawdź również: Młoda kapusta z koperkiem z przepisu mojej mamy. Tak delikatna, że rozpływa się w ustach

Z kolei, aby bób po gotowaniu nadal miał soczyście zielony kolor, wystarczy do gotującej się wody dodać łyżeczkę sody oczyszczonej. Nie tylko zatrzymamy piękny kolor bobu, ale także sprawimy, że szybciej się ugotuje. Bób z sodą oczyszczoną gotujemy bez przykrycia jedynie przez 8-9 minut. Krótsze gotowanie sprawi, że bób będzie miał przyjemniejszą konsystencję, a także zachowa więcej składników odżywczych.

Zobacz też:

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

​Ten ketchup zrobisz bez pomidorów. Zastąpisz je innym warzywem

​Moja mama dodaje do leczo ten egzotyczny owoc. Nadaje niepowtarzalny smak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa