Reklama
Reklama

​Gdy nie mam czasu, robię zupę piętnastominutową. Najlepszy szybki obiad dla całej rodziny

Każdy z nas zna to uczucie, gdy po ciężkim dniu wracamy z pracy i okazuje się, że musimy jeszcze przygotować obiad... Właśnie w takich sytuacjach, ratunkiem będą przepisy takie, jak ten — szybkie, proste, ale także niezwykle pożywne. Dowiedz się, jak przygotować zupę piętnastominutową, która jest idealna na szybki obiad dla całej rodziny.

Składniki na zupę piętnastominutową

Przepisy na szybki obiad powinny także obejmować składniki, które prawie zawsze znajdziemy w lodówce. W tym przypadku do przygotowania zupy piętnastominutowej będzie nam potrzebna:

  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 1 marchewka,
  • 300 g serka śmietankowego,
  • 5 ziemniaków,
  • 50 g żółtego sera,
  • 600 ml bulionu warzywnego,
  • 9 pieczarek,
  • cebula granulowana,
  • czosnek,
  • sól, pieprz.

Jak widać, zdecydowana większość tych produktów powinna znajdować się w statystycznej polskiej lodówce. Dzięki temu będziemy mogli przygotować zupę piętnastominutową nawet bez konieczności zrobienia wcześniej zakupów.

Sprawdź również: Ta przyprawia sprawia, że rosół jest aromatyczny i rozgrzewający. Magda Gessler zawsze ją dodaje

Zupa piętnastominutowa — sposób przygotowania

Marchew oraz ziemniaki dokładnie umyj, osusz i obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w plastry. Na patelnię wrzuć trochę masła i podsmaż przez kilka minut pieczarki. Dodaj marchew oraz ziemniaki i całość smaż, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie w garnku zagotuj bulion warzywny, dodaj podsmażone warzywa i przypraw. W momencie, gdy bulion z warzywami zacznie wrzeć, stopniowo dodawaj serek śmietankowy i cały czas mieszaj. Gdy serek będzie całkowicie roztopiony, możesz przelać zupę do talerzy. Posyp ją startym żółtym serem oraz posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Zobacz też:

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | przepisy | szybkie dania | zupa