Gdy nie mam czasu, robię zupę piętnastominutową. Najlepszy szybki obiad dla całej rodziny
Każdy z nas zna to uczucie, gdy po ciężkim dniu wracamy z pracy i okazuje się, że musimy jeszcze przygotować obiad... Właśnie w takich sytuacjach, ratunkiem będą przepisy takie, jak ten — szybkie, proste, ale także niezwykle pożywne. Dowiedz się, jak przygotować zupę piętnastominutową, która jest idealna na szybki obiad dla całej rodziny.
Przepisy na szybki obiad powinny także obejmować składniki, które prawie zawsze znajdziemy w lodówce. W tym przypadku do przygotowania zupy piętnastominutowej będzie nam potrzebna:
- ½ pęczka natki pietruszki,
- 1 marchewka,
- 300 g serka śmietankowego,
- 5 ziemniaków,
- 50 g żółtego sera,
- 600 ml bulionu warzywnego,
- 9 pieczarek,
- cebula granulowana,
- czosnek,
- sól, pieprz.
Jak widać, zdecydowana większość tych produktów powinna znajdować się w statystycznej polskiej lodówce. Dzięki temu będziemy mogli przygotować zupę piętnastominutową nawet bez konieczności zrobienia wcześniej zakupów.
Sprawdź również: Ta przyprawia sprawia, że rosół jest aromatyczny i rozgrzewający. Magda Gessler zawsze ją dodaje
Marchew oraz ziemniaki dokładnie umyj, osusz i obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w plastry. Na patelnię wrzuć trochę masła i podsmaż przez kilka minut pieczarki. Dodaj marchew oraz ziemniaki i całość smaż, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie w garnku zagotuj bulion warzywny, dodaj podsmażone warzywa i przypraw. W momencie, gdy bulion z warzywami zacznie wrzeć, stopniowo dodawaj serek śmietankowy i cały czas mieszaj. Gdy serek będzie całkowicie roztopiony, możesz przelać zupę do talerzy. Posyp ją startym żółtym serem oraz posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Zobacz też:
Schabowe wychodzą twarde jak kamień? Zacznij marynować je w tym
Dodaj do kotletów mielonych ten owoc. Mięso wyjdzie soczyste jak nigdy
Połącz jogurt z ananasem, a mięso będzie obłędne. Idealna marynata, gdy teść stoi pod drzwiami