Cukinia może być trująca. Jeśli poczujesz ten smak, od razu wyrzuć ją do kosza
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych pochodzące z Ameryki Środkowej. Charakteryzuje się wydłużonym kształtem i gładką, zieloną skórką. Jest niezwykle chętnie wykorzystywana w polskiej kuchni. Jednak warto wiedzieć, że w niektórych przypadkach nie można jej jeść, bo może nawet być trująca.
Swoją popularność cukinia zawdzięcza przede wszystkim szerokiemu zastosowaniu w kuchni. Ponadto charakteryzuje się delikatnym smakiem i niską kalorycznością.
Cukinia idealnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do dań głównych, ale także jako baza do wielu smacznych posiłków. Świetnie sprawdzi się do zapieczenia z mięsem, ryżem, warzywami i serem. Kabaczek jest także podstawą słynnego francuskiego ratatouille wraz z bakłażanem, papryką, pomidorami, cebulą i ziołami. Jako dodatek do dań głównych można wykorzystać cukinię marynowaną lub smażoną w panierce. Każdy pasjonat smaku cukinii powinien także spróbować placków lub zupy krem na bazie tego warzywa.
Po obróbce termicznej cukinia zyskuje łagodny, owocowy i lekko orzechowy smak. Jeśli jednak po skosztowaniu warzywa poczujemy w ustach gorzki i mdły smak, to jest to niezaprzeczalnie zły znak. Oznacza to, że w roślinie występuje duże stężenie kukurbitacyny. To właśnie ten związek chemiczny jest odpowiedzialny za gorzki smak cukinii. Dlaczego w takim przypadku nie wolno jeść tych warzyw? Gdyż zbyt duże stężenie kukurbitacyny może powodować silne zatrucia pokarmowe, utratę owłosienia na ciele, skurcze żołądka, silne zapalenia jelit, a nawet zgon.
Warto jednak zauważyć, że na nadmiar tego związku chemicznego w cukinii narażone są przede wszystkim osoby, które same ją wyhodują. W przypadku warzywa kupionych w sklepie to ryzyko jest praktycznie niewystępujące. Co więcej, największe prawdopodobieństwo wystąpienia kukurbitacyny w cukinii jest w sytuacji, gdy nasiona pochodzą z niepewnego źródła. Zawartość tego związku chemicznego wzrasta wraz z rozwojem rośliny. Dlatego najbezpieczniej jest spożywać młode cukinie z własnego ogrodu.
Nie występują żadne przeciwwskazania dotyczące spożywania skórki cukinii. W przypadku starszych warzyw może ona jedynie być twardsza, co wpłynie na przyjemność z jedzenia. Jednak warto także pamiętać, że to właśnie pod skórką roślin występuje najwięcej witamin i minerałów, więc nie powinniśmy rezygnować z jej spożycia.
Większość warzyw można spożywać na surowo. Do wyjątków należą przede wszystkim ziemniaki, dynia czy bakłażan. Jednak w przypadku cukinii możemy się nią zajadać bez obróbki termicznej. Dzięki temu możemy z niej przygotować potrawę podobną do mizerii, czy też wykorzystać jako paluszki do dipu. Będzie to idealna, niskokaloryczna (oczywiście w zależności od rodzaju dipu) przekąska na imprezę lub domowego seansu filmowego.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia