Reklama
Reklama

​Bigos z cukinii. Sezonowa alternatywa dla tradycyjnej potrawy

Pierogi, schabowy czy właśnie bigos to najpopularniejsze dania kuchni polskiej. Potrawa z kapusty kojarzy się przede wszystkim z sezonem jesienno-zimowym. Jednak wystarczy jeden składnik, by zmienić tę potrawę nie do poznania. Poznaj świetny przepis na bigos z cukinii.

Korzystając z cukinii zamiast kapusty, jednym ruchem zamienimy ciężkostrawny bigos w lekkostrawną i mniej kaloryczną potrawę. Dodatkowo będzie on zawierał sporo minerałów i witamin, a także zyska piękne kolory.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania bigosu z cukinii?

Do przygotowania około 15 porcji bigosu z cukinii potrzebne będzie:

  • 1 kg cukinii (2 zielone i 2 żółte)
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 500 g cebuli
  • 250 g marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g chorizo
  • 4 łyżki smalcu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz

Przepis jest bezglutenowy, a jeśli chcemy uczynić go wegańskim, możemy rozważyć rezygnację z kiełbasy chorizo oraz zastąpić smalec tłuszczem roślinnym (np. olejem rzepakowym). Takie rozwiązanie pozbawi jednak potrawę dużej części smaku.

Bigos z cukinii — przygotowanie

Jak w przypadku każdego dania jednogarnkowego, na początku najlepiej przygotować wszystkie składniki. Cukinię myjemy i osuszamy, obieramy marchew, cebulę i czosnek. W pierwszej kolejności kroimy kiełbasę chorizo — w plasterki lub kostkę i podsmażamy na rozgrzanych w garnku dwóch łyżkach smalcu. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka, a marchewkę w małą kostkę. Gdy chorizo będzie rumiane, dodajemy drugą połowę smalcu oraz cebulę i marchew. Smażymy bez przykrycia przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Cukinię kroimy w kostkę, czosnek siekamy i dokładamy do garnka. Dorzucamy także liść laurowy, ziele angielskie, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Całość mieszamy, zmniejszamy moc palnika i smażymy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie dodajemy krojone pomidory z puszki. Bigos mieszamy i dusimy pod przykrywką na małym ogniu przez 20-25 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy przez 20-25 minut bez przykrywki.

Z czym najlepiej podawać bigos z cukinii?

Najlepszym dodatkiem do bigosu z cukinii jest własnego wypieku ciemne pieczywo. Ta potrawa świetnie smakuje również z ziemniakami — gotowanymi czy pieczonymi, ryżem, a nawet makaronem (np. łazanki). Świetnie sprawdzą są także lane kluski lub kopytka. Co więcej, bigos z cukinii to danie, które można zjeść zarówno na obiad, jak i na kolację. Ponadto z każdym odgrzaniem smakuje lepiej, gdyż cała potrawa przechodzi przyprawami. Dzięki temu możemy nagotować bigosu w czwartek czy piątek i jeść go przez cały weekend.

Zobacz też:

Przejadły ci się cynamonki? Zrób o niebo lepsze bułki drożdżowe z obłędnym nadzieniem

Ta kapusta bije klasyczną na głowę. Zachwyca smakiem, więc robię od razu dwie porcje

To idealna zupa na jesień. Jest tak syta, że zastąpi dwa dania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | dania jednogarnkowe | warzywa