Bigos z cukinii. Sezonowa alternatywa dla tradycyjnej potrawy
Pierogi, schabowy czy właśnie bigos to najpopularniejsze dania kuchni polskiej. Potrawa z kapusty kojarzy się przede wszystkim z sezonem jesienno-zimowym. Jednak wystarczy jeden składnik, by zmienić tę potrawę nie do poznania. Poznaj świetny przepis na bigos z cukinii.
Korzystając z cukinii zamiast kapusty, jednym ruchem zamienimy ciężkostrawny bigos w lekkostrawną i mniej kaloryczną potrawę. Dodatkowo będzie on zawierał sporo minerałów i witamin, a także zyska piękne kolory.
Do przygotowania około 15 porcji bigosu z cukinii potrzebne będzie:
- 1 kg cukinii (2 zielone i 2 żółte)
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 500 g cebuli
- 250 g marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 300 g chorizo
- 4 łyżki smalcu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz
Przepis jest bezglutenowy, a jeśli chcemy uczynić go wegańskim, możemy rozważyć rezygnację z kiełbasy chorizo oraz zastąpić smalec tłuszczem roślinnym (np. olejem rzepakowym). Takie rozwiązanie pozbawi jednak potrawę dużej części smaku.
Jak w przypadku każdego dania jednogarnkowego, na początku najlepiej przygotować wszystkie składniki. Cukinię myjemy i osuszamy, obieramy marchew, cebulę i czosnek. W pierwszej kolejności kroimy kiełbasę chorizo — w plasterki lub kostkę i podsmażamy na rozgrzanych w garnku dwóch łyżkach smalcu. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka, a marchewkę w małą kostkę. Gdy chorizo będzie rumiane, dodajemy drugą połowę smalcu oraz cebulę i marchew. Smażymy bez przykrycia przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Cukinię kroimy w kostkę, czosnek siekamy i dokładamy do garnka. Dorzucamy także liść laurowy, ziele angielskie, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Całość mieszamy, zmniejszamy moc palnika i smażymy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie dodajemy krojone pomidory z puszki. Bigos mieszamy i dusimy pod przykrywką na małym ogniu przez 20-25 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy przez 20-25 minut bez przykrywki.
Najlepszym dodatkiem do bigosu z cukinii jest własnego wypieku ciemne pieczywo. Ta potrawa świetnie smakuje również z ziemniakami — gotowanymi czy pieczonymi, ryżem, a nawet makaronem (np. łazanki). Świetnie sprawdzą są także lane kluski lub kopytka. Co więcej, bigos z cukinii to danie, które można zjeść zarówno na obiad, jak i na kolację. Ponadto z każdym odgrzaniem smakuje lepiej, gdyż cała potrawa przechodzi przyprawami. Dzięki temu możemy nagotować bigosu w czwartek czy piątek i jeść go przez cały weekend.
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia