Reklama
Reklama

Babciny sposób na doskonałą galaretę. Dzięki temu wywar będzie klarowny

Przyrządzając zarówno galaretę wieprzową, drobiową, jak i wegetariańską, należy odpowiednio zagęścić bulion tak, aby był klarowny. Jest to bardzo proste, jednak nie wszyscy znają sposób na uzyskanie efektu klarowności. Babcie stosowały patent z białkami kurzych jaj, a także nie zapominały o odpowiednim doprawieniu dania. Te dwa elementy są kluczowe, żeby zrobić pyszną galaretę. Poznaj babciny przepis.

Kluczem do zrobienia przepysznej galarety jest przede wszystkim wykonanie odpowiedniego wywaru, w którym rozpuścimy żelatynę. Musi on stworzyć klarowną i przezroczystą galaretę. Przedstawiamy trik, który stosowały nasze babcie. 

Co zrobić, żeby galareta była przezroczysta?

Istnieją dwa sposoby, aby galareta była klarowna. Przy pierwszym z nich musimy przecedzić wywar przez sito z gazą. Dopiero po tej czynności dodajemy żelatynę, a także pokrojone mięso i warzywa. Na czym polega druga metoda?

Kolejnym sposobem na uzyskanie przezroczystej galarety jest babciny patent polegający na użyciu białek kurzych jaj. Na początek ubijamy je na sztywną pianę, którą następnie wykładamy na wierzch wywaru. Piana zbiera z niego wszelkie szumowiny i nieczystości. Na koniec pozbywamy się jej za pomocą łyżki cedzakowej i gotowe. Galareta wyjdzie klarowna jak nigdy. 

Doprawienie galarety to podstawa

Nie wszystkie osoby są zachwycone smakiem galarety. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że próbowały jej niesmacznej wersji. Dlaczego galareta nie smakuje?

Galareta nie smakuje, ponieważ nie doprawiliśmy jej odpowiednio. Musimy użyć prostych i aromatycznych dodatków, które każdy z nas ma w zapleczu kuchennym. Doprawiamy ją ziołami i przyprawami tj. ziele angielskie, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, pietruszka. Oprócz nich warto wzbogacić smak przez dodanie kilku kropli octu winnego lub cytrynowego. 

Ważne jest również doprawienie galarety solą. Musimy jednak robić to ostrożnie. Wiele osób dodaje także czosnek i cebulę w lekko podsmażonej lub gotowanej formie. Dzięki nim uzyskujemy wyrazisty smak. 

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy