Babciny przepis na naturalny sok z malin. Zdrowy dodatek do jesiennej herbaty
Sezon na maliny wciąż trwa. Warto więc wykorzystać go na zrobienie domowych przetworów, z których będziemy korzystać przez resztę roku. Dobrym pomysłem jest pochylenie się nad przepisami naszych babć, żeby przygotować smaczny, zdrowy i naturalny sok. Jak go przyrządzić?
Naturalny sok z malin jest jedną z okazji, żeby poczuć jeszcze słodycz owoców, które dojrzewały w promieniach letniego słońca. W innym przypadku można pomyśleć już o jesieni, kiedy napój doda się, na przykład do rozgrzewającej herbaty.
Maliny są nie tylko małymi, słodkimi owocami (nieraz z cierpkim posmakiem), ale także źródłem witamin, minerałów, czy błonnika. Dlatego można je potraktować nie tylko jako smaczny dodatek do herbaty, deserów, ale także jako kopalnię prozdrowotnych składników.
Na początek trzeba zebrać maliny z dobrego źródła. Może to być znajomy z własnym ogródkiem, czy dostawca z lokalnego targu. Najlepiej oczywiście użyć owoców z własnej uprawy. Z kolei kupując produkt w sklepie, trzeba zwrócić uwagę, czy pochodzi od polskiego dostawcy.
Żeby wydobyć słodki sok z malin, można wykorzystać gazę apteczną lub sokowirówkę. Ważne jest też to, aby nie przesadzić z cukrem dodawanym do esencji z malin. W standardowych przypadkach można wykorzystać 1 kg cukru na 1 kg malin. Wtedy substancja będzie niezwykle aromatyczna, ale jednocześnie gęsta i słodka.
Warto również zaplanować już na początku, jak zostanie wykorzystany sok. Jeśli jest przygotowywany z myślą o zimie, to najlepszym rozwiązaniem będzie zachowanie proporcji 2 kg malin na 1 kg cukru i zadbanie o pasteryzację. Dzięki temu sok z malin zachowa przydatność do spożycia nawet przez całą zimę.
Pierwsze, co trzeba zrobić, to pozbyć się zepsutych owoców. Później należy rozgnieść maliny w dużym garnku tak, aby wypuściły soki. Następnie powstałą pulpę trzeba przecisnąć przez gazę do osobnego pojemnika, żeby odseparować słodki sok. Tym sposobem można pozbyć się pestek owoców.
Kolejny etap to dodanie do soku cukru z zachowaniem proporcji 2:1 (2 kg malin i 1 kg cukru). Warto też dodać do tego 1 wyciśniętą cytrynę - po jednej sztuce na każdy litr płynu. Później sok z cukrem trzeba podgrzać na małym ogniu, dokładnie mieszając do chwili, kiedy rozpuści się cukier, a substancja zagotuje.
Kiedy sok z malin się przygotuje, trzeba będzie go umieścić w słoikach lub małych buteleczkach. Później ważnym etapem jest pasteryzowanie przygotowanego napoju i przechowywanie w chłodnym i zacienionym miejscu.
Chcąc przygotować sok z malin w sokowirówce, trzeba działać w następujący sposób. Na początku powinno się wlać wodę do jego dolnej części, a do górnej włożyć owoce z cukrem. Kiedy całość zacznie się gotować, to pod wpływem pary owoce zaczną ulegać przetworzeniu i powstanie sok, spływający do środkowej części urządzenia. W taki sposób uzyskuje się sok.
Zobacz też:
Nie lubisz kompotu z suszu? Zamiast niego, przygotuj na Wigilię ten pyszny napój
Zupa grzybowo-rybna siostry Anastazji. Będzie hitem na wigilijnym stole
Nie dodawaj wody do ciasta na pierogi. Zastąp ją tym, a będzie gładkie i elastyczne