Reklama
Reklama

Zrób to ze słoikami, nim włożysz do nich przetwory. Unikniesz przykrej niespodzianki

Kiszonki, dżemy czy też soki — domowa spiżarnia zapełnia się rozmaitymi przetworami. Jednak zanim zaczniemy je przygotować, warto pamiętać o jednej ważnej zasadzie dotyczącej słoików. Pominięcie tego kroku może szybko skończyć się popsutymi przetworami. Podpowiadamy, o czym należy pamiętać, podczas przyrządzania domowych pyszności.

Słoiki, których używa się do przetworów na zimę, powinny być wyparzone — to zapewni ich sterylność oraz zapobiegnie szybszemu psuciu się przechowywanych w nich produktów. Wyparzanie w wysokiej temperaturze pozwala na zlikwidowanie drobnoustrojów, które mogłyby przyczynić się do rozwoju pleśni, a tym samym psucia się kiszonek, dżemów czy też soków. Jak skutecznie wyparzyć słoiki? 

Wyparzanie słoików wrzątkiem 

Jedną z najpopularniejszych metod jest wyparzanie słoików w zwykłym wrzątku, można to zrobić, stawiając słowiki w zlewie i zalewając je dokładnie wrzątkiem (ważne, aby woda była nalana do pełna). Ta powinno się zostawić słoiki na kwadrans i następnie wylać wodę, tym sposobem słoiki będą wyparzone. Niemniej metoda ta zużywa dość dużo wody, dlatego też lepszą opcją jest wykorzystanie dużego garnka — ustawiamy go na kuchence i nalewamy wodę. Słoiki w garnku należy gotować przez 10-15 minut, po tym czasie wyciągnąć za pomocą szczypiec i ostawić do ostudzenia. To dobra opcja, kiedy trzeba wyparzyć więcej słoików. 

Sprawdź także: Po co wkłada się foliówkę do prania? Efekt cię zaskoczy

Wyparzanie słoików w zmywarce 

Osoby posiadające zmywarkę mogą z powodzeniem wykorzystać to urządzenie do wyparzania słoików. W tym celu należy wybrać odpowiedni program — ustawić możliwe najwyższą temperaturę oraz opcję podgrzewania. Dzięki temu można wysterylizować szkło. Po skończeniu cyklu można wyjąć słoiki za pomocą np. rękawic kuchennych i pozostawić do ostygnięcia. To ekonomiczny i prosty sposób na pozbycie się drobnoustrojów. 

Przeczytaj też: Białe buty będą wyglądać, jak nowe. Wystarczy, że przetrzesz je tym

Wyparzanie słoików za pomocą piekarnika 

Nieco mniej znaną metodą a równie skuteczną jest użycie piekarnika. Urządzenie należy ustawić na temperaturę 120 st. C i umieścić w nim słoiki. Powinny one znajdować się w piekarniku przez 20 minut. Po tym czasie należy je wyciągnąć i przestudzić. 

Wszystkie te sposoby pozwolą na skuteczne pozbycie się bakterii z powierzchni szkła — dzięki temu przechowywane w nich przetwory nie zepsują się do zimy. 

Zobacz też:

Świętego Graala grzybiarzy znaleziono w Wielkopolsce. Zarobisz krocie na wyprawie na grzyby

Wysyp grzybów w Nowym Sączu. Z tych lasów nie wyjdziesz z pustym koszykiem

Tak rozpoznasz, które borówki są słodkie. Banalny test bez próbowania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sprzątanie | triki | czyszczenie