Reklama
Reklama

Zostały ci pączki po tłustym czwartku? Nie wyrzucaj, tak w mig przywrócisz im świeżość

W tłusty czwartek często kupujemy zbyt dużo pączków, które w następnych dniach nie są już tak smaczne, jak pierwotnie, ponieważ tracą swoją świeżość i stają się czerstwe. Na szczęście możemy je w prosty sposób odświeżyć i to w zaledwie pół minuty. Dzięki temu znów będą miękkie i pyszne. Sprawdź, co zrobić z czerstwymi pączkami.

Pączki są najsmaczniejsze, gdy są świeże. Niestety dość szybko tracą one swoją miękkość i stają się suche oraz gumowate. Warto więc nie tylko odpowiednio je przechowywać, ale także wiedzieć, jak je odświeżyć, gdy będą już czerstwe. Okazuje się bowiem, że możemy przywrócić je do pierwotnego stanu w zaledwie parę chwil. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Jak przechowywać pączki? Dzięki temu będą dłużej świeże

Przede wszystkim musimy wiedzieć, jak przechowywać pączki, aby jak najdłużej były świeże. Doświadczeni cukiernicy zalecają, by każdego pączka pakować z osobno w papier lub owijać ręcznikiem papierowym i dopiero umieszczać je w papierowej torbie.

Innym sposobem jest umieszczenie słodkich wypieków w woreczku strunowym, usuwając nadmiar powietrza. Dobrym pomysłem jest również użycie folii spożywczej albo szklanych lub plastikowych, szczelnie zamykanych pojemników.

Musimy jednak pamiętać, że nawet pomimo odpowiedniego przechowywania pączków, nie zachowają one swojej świeżości przez wiele dni. Warto więc wiedzieć, jak je przywrócić do świetności, gdy staną się czerstwe.

Co zrobić z czerstwymi pączkami? W ten sposób je odświeżysz

W momencie, gdy nasze pączki stracą swoją świeżość, nie musimy się martwić, że nie będą one już zdatne do spożycia. Wystarczy prosty sposób, aby szybko odzyskały swój pierwotny smak. Okazuje się bowiem, że musimy jedynie podgrzać je w kuchence mikrofalowej, ustawiając ją na 10-15 sekund i kontrolując, czy zmiękły. Po podgrzaniu należy zjeść je od razu, ponieważ za chwilę znów staną się gumowate. Uważajmy jednak na gorące nadzienie.

W przypadku, gdy nie mamy mikrofalówki, możemy odgrzać pączki w piekarniku. Kładziemy je na kratce, a pod spodem umieszczamy naczynie z wrzątkiem. Pieczemy je w ten sposób przez około 10 minut w 200 stopniach Celsjusza. Para wodna przywróci miękkość naszym wypiekom.

Dobrym pomysłem jest również włożenie pączków do airfryera. Wystarczy ustawić go na 150 stopni i włożyć słodkości na około 3-4 minuty. Kontrolujmy je jednak co jakiś czas, aby nie wyszły zbyt przypieczone.

Czytaj również: Ubrania skurczyły się w pralce? Namocz je w tym, a szybko odzyskają dawny wygląd

Jak wykorzystać czerstwe pączki do zrobienia smacznego deseru? Wypróbuj te sposoby

Czerstwe pączki możemy również wykorzystać po prostu do przygotowania innych smakowitych deserów. Świetnym sposobem jest pokrojenie ich w plastry oraz podsmażenie na maśle. Będą one aromatyczne i chrupiące.

Z nieświeżych pączków możemy także przygotować słodkie tosty francuskie. Wystarczy, że pokroimy je w grube plastry i każdy obtoczymy w jajku z mlekiem, a następnie usmażymy na maśle. Tosty można podawać z dżemem lub owocami.

Oprócz tego z czerstwych pączków można zrobić pyszny pudding. W tym celu należy pokroić pączki, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, zalać mlekiem z jajkami oraz dorzucić do tego bakalie. Tak przygotowany deser zapiekamy przez kilkanaście minut w piekarniku w 180 stopniach.

Zobacz też:

"Norweskie ziemniaki" są szalenie zdrowe. Polacy nimi gardzą, a pomagają spalić oponkę

Myjesz lodówkę w ten sposób? Nie dziw się, że płacisz wysokie rachunki

Wetrzyj w sedes ten owoc posypany popularną przyprawą. Żółty nalot się ulotni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby