Ziemniaki ugotują się 2 razy szybciej. Wystarczy, że wrzucisz to do garnka
Męczy cię długie oczekiwanie na to, aż ziemniaki się ugotują? Musisz poznać genialny trik, który skróci ten proces o połowę. Nigdy więcej nie będziesz stać nad garnkiem i sprawdzać widelcem, czy nadają się już do podania na talerze. Wrzuć to do garnka, a twoje kartofle będą nadawać się do spożycia w mgnieniu oka.
Ziemniaki są dla nas, Polaków, niemalże warzywem narodowym. Nie ma się co dziwić, że wielu osobom trudno wyobrazić sobie bez nich dobry obiad. W końcu stanowią nieodłączny element tradycyjnej kuchni. Możesz je jeść jako dodatek do mięsa, w formie klusek śląskich czy kopytek.
W każdym przypadku najpierw musisz je jednak ugotować. Jeśli oczekiwanie, aż się ugotują, wydaje ci się długie i męczące, możesz zastosować prosty trik, aby przyspieszyć ten proces o połowę czasu. Wystarczy, że wrzucisz to do garnka.
Może cię zainteresować: Pojawiło się "złoto lasów". Prognozują prawdziwy wysyp tych grzybów
Jeden z najgorszych i jednocześnie nagminnie popełnianych błędów podczas gotowania ziemniaków? Mocne wrzenie, które powoduje, że te obijają się o siebie i ścianki garnka, co prowadzi do ich rozpadania się i nierównomiernemu nagrzewaniu (środek często jest surowy, a boki papkowate i rozgotowane).
Tak przygotowywane ziemniaki tracą swój kształt i smak, a na tym nie koniec grzechów Polaków związanych z gotowaniem tych warzyw. Popularne jest także mocne solenie kartofli w garnku. To również nie jest wskazane z uwagi na to, że łatwo z tym przesadzić i przesolić ziemniaki, a także zniszczyć ich strukturę.
Czytaj również: Przed pójściem spać, wlej to do muszli. Rano toaleta będzie czysta jak szwajcarskie jezioro
Chcesz poznać prosty trik, dzięki któremu twoje ziemniaki zawsze będą przepyszne, bardziej kremowe i nie będą się rozpadać, a przy tym ugotują się dwa razy szybciej? Zapomnij o przyprawach czy podkręcaniu gałek podczas gotowania.
Jest lepszy sposób. Wystarczy, że wrzucisz do garnka z gotującymi się kartoflami 1 łyżkę... masła. Opcjonalnie może być to także olej. Ten sposób działa, ponieważ tłuszcz tworzy na powierzchni wody cienką, równomierną warstwę, która chroni strukturę ziemniaka.
Ziemniaki będą jeszcze lepsze w smaku, jeśli wrzucisz do garnka podczas gotowania popularną przyprawę. Chodzi o czosnek, a właściwie jeden ząbek, bo już tyle wystarczy, aby nadać kartoflom ciekawego aromatu. Może to być także cebula czy liść laurowy.
Zobacz też:
Świetnie udaje kurkę, ale jest trująca. Uważaj podczas grzybobrania
Możesz zamrozić rabarbar. Pamiętaj o tym, a będzie smaczny i chrupiący
Przynieś ze spaceru, zaparz i pij przed snem. Więcej nie kupisz melisy