Zetrzesz ser bez żadnego bałaganu. Wystarczy trochę oleju i woreczek
Ser to z pewnością jeden z najczęściej wykorzystywanych w kuchni produktów spożywczych. W sklepach mamy ogromny wybór rodzajów sera, a większość z nich kupimy w tzw. kostce, którą później trzeba zetrzeć. Sprawdź, jak zetrzeć ser bez żadnego bałaganu w kilka chwil korzystając z oleju i woreczka strunowego.
Każdy z nas przynajmniej raz w życiu używał tarki, by zetrzeć swój ulubiony ser. Największym minusem tej sytuacji jest fakt, że ser zostaje na tarce oraz wszędzie spada. Na szczęście są sposoby na to, by tego uniknąć. Co więcej, potrzebne do tego będą jedynie produkty, które znajdziemy praktycznie w każdym domu, czyli zwykły olej oraz woreczek strunowy. Oczywiście potrzebna nam będzie również tarka. Jeśli już zbierzemy wszystkie potrzebne elementy, możemy zacząć przygotowania do bezproblemowego tarcia sera.
Sprawdź również: Ta przyprawa została wycofana w USA. W Polsce jemy ją na potęgę
Do małej miseczki wlej trochę oleju rzepakowego i za pomocą silikonowego pędzelka rozprowadź go po tarce zarówno od zewnętrznej, jak i wewnętrznej strony. Dzięki temu podczas tarcia sera jego starte kawałki nie będą pozostawały na tarce, tylko spadną na dół. Teraz druga kwestia, czyli woreczek strunowy. Przed rozpoczęciem tarcia otwieramy woreczek i wkładamy do niego tarkę. Każdy kawałek startego sera od razu znajdzie się w strunówce. Po pierwsze unikniemy bałaganu, a po drugie będziemy mogli zdecydować, co dalej zrobić ze startym serem. Albo go wykorzystamy, albo zamkniemy woreczek i będziemy mogli przechowywać go w lodówce. Tak samo możemy postąpić także, gdy zostanie nam resztka sera.
Zobacz też:
Więcej nie kupisz kostek do zmywarki. Zrobisz je za grosze w domu, a naczynia będą lśnić
Tak samodzielnie odpowietrzysz kaloryfer. Nie musisz wzywać fachowca
Mało znany sposób na chrypkę. Syrop z tego owocu zadziała lepiej niż drogie leki