Zerwij pod płotem i zaparz. Oczyścisz organizm z toksyn i przyspieszysz odchudzanie
Wiosną warto korzystać z dobrodziejstw natury i wybierając się na spacer lub do ogrodu, zebrać pewną roślinę, dzięki której przygotujemy zdrowy napar. Napój ten wpłynie nie tylko korzystnie na cały nasz organizm, ale i wspomoże proces odchudzania. Podpowiadamy, jaką roślinę warto zerwać i jakie ma właściwości.
Od dawien dawna rośliną, którą ceniono za jej właściwości, jest pokrzywa. Nie brakuje jej często w naszym ogrodzie czy na pobliskiej łące. Warto ją zerwać i zrobić z niej napar. Ma on wiele zalet, a w dodatku pomoże nam zgubić zbędne kilogramy. Sprawdź, jak działa herbata z pokrzywy i jak ją przygotować.
Pokrzywa jest rośliną, która od wieków doceniana jest w medycynie ludowej. Nic w tym dziwnego, ponieważ ma ona wiele cennych składników, takich jak m.in. witaminy A, C, K, flawonoidy, karotenoidy, garbniki, wapń, magnez, żelazo, krzem oraz kwasy organiczne.
Dzięki temu może ona świetnie wpływać na nasz organizm, działając na wielu obszarach. Nie bez powodu jest nazywana także naturalnym antybiotykiem. Pokrzywa między innymi:
- wzmacnia organizm oraz oczyszcza go z toksyn,
- poprawia przemianę materii,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- redukuje stany zapalne w organizmie,
- wzmacnia włosy oraz hamuje ich wypadanie,
- poprawia krążenie krwi i obniża ciśnienie,
- pomaga w walce ze stresem,
- działa przeciwzapalnie,
- poprawia stan skóry oraz paznokci,
- działa antyseptycznie.
Napar z pokrzywy znany jest także jako napój wspomagający proces odchudzania. Wynika to z tego, że pokrzywa pozwala pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, ponieważ działa moczopędnie. W dodatku herbata z tej rośliny przyspiesza przemianę materii oraz trawienie.
Pokrzywa jako środek stosowany przy odchudzaniu, jest bezpieczna dla organizmu, ponieważ picie jej nie daje efektów przeczyszczających, a jej działanie moczopędne jest na tyle łagodne, że nie spowoduje ona odwodnienia. Warto więc regularnie pić ten napar, jeśli chcemy pobudzić trawienie i pozbyć się nadmiaru wody z organizmu.
Czytaj również: Zapomnij o smrodzie smażonej ryby unoszącym się w całym domu. Wystarczy, że zrobisz to
Herbatę z pokrzywy możemy kupić w wielu sklepach. Dobrą opcją jest również zerwanie pokrzywy w ogrodzie czy na łące i przygotowanie samodzielnie naparu. Wystarczy zalać wrzątkiem świeże i umyte liści. Warto dodatkowo je rozdrobnić, aby wydobyć lepiej ich smak i właściwości. Napój zaparzamy przez około 2 minuty i odcedzamy herbatę, a następnie pijemy ją na ciepło lub na zimno.
Pamiętajmy jednak, aby zbierając pokrzywy, nie robić tego przy ruchliwych drogach czy w pobliżu miejsc, które mogłyby wpłynąć na zanieczyszczenie roślin. Do przygotowywanej przez nas herbaty z pokrzywy możemy dodać miód, cytrynę lub plasterki pomarańczy. Dzięki temu poprawimy jej smak, jeśli nie jesteśmy miłośnikami ziół.
Zobacz też:
W majówkę weź koszyk i wybierz się do lasu. Te grzyby można już znaleźć
Pijesz siemię lniane przed czy po śniadaniu? Dietetycy zdradzają najlepszą porę
Ta popularna roślina zastąpi w kuchni niejedną przyprawę. Mało kto zna jej właściwości