Reklama
Reklama

Zastąp cukier w kawie tym dodatkiem. Jest zdrowszy i poprawia nastrój

Kawa to ulubiony, gorący napój wielu osób. Część z nich nie wyobraża sobie bez niej dnia, a już na pewno jego rozpoczęcia. Jednocześnie zwykle wypijamy filiżankę czy kubek kawy z mlekiem i cukrem. Ten drugi składnik można z powodzeniem zastąpić czymś niemal równie słodkim, a przy tym zdrowym. Chodzi o… gorzką czekoladę. Jak przygotować kawę z czekoladą? Wyjaśniamy.

Cukier w naturalny sposób poprawia smak kawy, jednak jego nadmiar w diecie może szkodzić. Większość osób spożywa go zbyt wiele — jest bowiem często ukryty w produktach, w których nie spodziewamy się go odkryć. Istnieją jednak zdrowsze zamienniki zwykłego cukru, jak miód czy ksylitol. Do codziennej filiżanki kawy możemy, zamiast cukru, użyć właśnie ich, ale też syropu z agawy, melasy czy... gorzkiej czekolady. Jak przygotować taki napój?

Kawa z czekoladą — wyborna i zdrowa

Gorzka czekolada kryje w sobie wiele zalet. Nie tylko ciekawie smakuje, ale też wykazuje korzystny wpływ na zdrowie. Pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze, poprawia koncentrację i pamięć, dodaje energii, a dodatkowo wzmacnia serce i pozytywnie wpływa na pracę nerek.

Gorzka czekolada jest uznawana za najzdrowszą, z uwagi na liczne składniki odżywcze, a także kakao, w którego składzie znajdziemy polifenole o intensywnym działaniu antyoksydacyjnym. Warto więc wypijać kawę z gorzką czekoladą, przy czym wybierajmy czekoladę dobrej jakości, najlepiej z zawartością kakao wynoszącą co najmniej 70%. 

Czytaj też: Mrozisz koperek? Prawie na pewno robisz to źle. Traci smak i właściwości 

Jak przygotować kawę z czekoladą?

Doskonałą alternatywą dla tradycyjnej kawy z cukrem może być kawa z dodatkiem gorzkiej czekolady. Złagodzi ona doskonale gorycz kawy, a przy tym nada jej ciekawy smak. Przygotowanie takiego napoju jest zaś bardzo proste. Wystarczy do gorącej kawy wrzucić kostkę gorzkiej czekolady o możliwie jak największej zawartości kakao. Należy chwilę odczekać, a następnie dokładnie wymieszać kawę, by czekolada się w niej rozpuściła. 

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie