Zapomnij o ziemniakach, kaszy i ryżu. Ten zdrowy dodatek jeszcze lepiej pasuje do schabowego
Nie musisz jeść ziemniaków ani ryżu do obiadu. To normalne, że już ci się znudziły. W końcu, jak można cały czas sięgać po to samo. Jeśli nie boisz się próbować nowych smaków, od czasu do czasu spróbuj zastąpić je innym zdrowym dodatkiem. Postaw na quinoe, która pasuje do duszonych i pieczonych warzyw, sałatek, zup oraz sosów, a nawet do schabowego.
Tradycyjnie kotleta schabowego podaje się z ziemniakami, ewentualnie frytkami, ryżem biały lub kaszą. Jednakże jeśli te dodatki już ci się znudziły, jest także inna alternatywa w postaci komosy ryżowej. To może być zaskakujące połączenie, ale jej lekko orzechowy posmak ciekawie komponuje się z mięsem.
Komosa ryżowa, znana także jako quinoa albo święte zboże Inków jest zdrowa i pożywna, a w kuchni może być wykorzystywana na wiele sposobów. Pasuje zarówno do mięs i warzyw, jak i zup czy sosów. Sprawdź, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety.
Może cię zainteresować: Nie ma lepszego spalacza tłuszczu. Wystarczy, że dodasz to do kefiru
Komosa ryżowa jest jedną z najstarszych roślin świata, która od kilku lat zaczyna być ponownie doceniana. To energetyczna bomba, którą znali i cenili już Inkowie, o czym świadczy fakt, iż nazywali ją "matką wszystkich zbóż".
To prawdziwy superfood znany od około 5000 lat, którego małe ziarenka w kolorze białym, żółtym, czerwonym lub czarnym przypominają drobną kaszę. Quinoa nie rośnie w polskim umiarkowanym klimacie (uprawia się ją głównie w Ameryce Południowej), jednak bez problemu można kupić ją w sklepach spożywczych.
Czytaj również: Nie znajdziesz ich w markecie, a to smak dzieciństwa. W PRL-u jedliśmy prosto z drzewa
Komosa ryżowa jest pożywna i ma niski indeks glikemiczny, wynoszący tylko 35. Zawiera też umiarkowaną ilość kalorii, w 100 gramach jest ich około 370 kcal, na co składa się około 14 g białka, 6 g tłuszczów i 59 g węglowodanów.
Quinoa jest także źródłem kwasów fenolowych, flawonoidów, zawiera saponiny, betajacyny, magnez, fosfor, folian, miedź, żelazo, cynk, tiaminy, ryboflawiny czy witaminę B6. Komosa jest bogata w wysokiej jakości błonnik oraz przeciwutleniacze, a to tylko część jej cennych właściwości.
Spożywanie komosy ryżowej ma wiele zalet. Z uwagi na obecność błonnika, może obniżać poziom cukru i cholesterolu we krwi, a dzięki obecności przeciwutleniaczy, spowalnia proces starzenia się organizmu i zmniejsza ryzyko występowania chorób wywoływanych przez wolne rodniki.
W jej składzie są także saponiny i flawonoidy, dzięki czemu działa na organizm przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie. To jednak dopiero początek powodów, dla których warto włączyć quinoę do jadłospisu.
Komosa ryżowa wzmacnia także ogólną odporność, wspomaga trawienie i układ krwionośny, a ponadto rozgrzewa i dostarcza energii. Wiedząc to, naprawdę wielką szkodą byłoby się na nią nie skusić.
Zobacz też:
Syci na długo i zawiera dużo białka. Jedz na śniadanie, a twoje jelita to pokochają
Ma więcej kofeiny niż kawa. Pij, jeśli chcesz mieć dużo energii
Ten napój pomaga zgubić boczki. Wystarczą dwa składniki, aby cieszyć się piękną sylwetką