Zapomnij o czerstwym pieczywie. Wystarczy woreczek foliowy i słomka, by przechowywać je nawet pół roku
Większość osób kupuje pieczywo regularnie i przechowuje je w chlebaku. Poprzez swoją specyfikę po kilku dniach staje się ono jednak niezdatne do spożywania. Czy można coś na to poradzić? Podpowiadamy, jak w prosty sposób przechowywać pieczywo, aby nawet po dłuższym czasie było świeże i chrupiące.
Pieczywo dla większości osób jest podstawowym składnikiem codziennej diety. Pomimo regularnego spożywania, często pojawia się problem, co zrobić z nadmiarem chleba bądź bułek. Okazuje się, że jest prosty sposób, dzięki któremu przechowasz świeże pieczywo znacznie dłużej.
Pieczywo ze względu na swój skład, w który wchodzi mąka, drożdże i woda, nie jest produktem zdatnym do przechowywania przez długi czas. Już po kilku dniach może stać się czerstwe i zrobienie kanapki może okazać się niemożliwe. Oczywiście czerstwy chleb również można wykorzystać. Chcąc jednak, aby pieczywo było dłużej świeże i nadawało się do wykorzystania, warto zadbać o właściwe warunki. Co należy przez to rozumieć?
- Zadbaj o odpowiednie opakowanie — najlepiej sprawdzi się papierowa torba czy lniany woreczek, który zapewni lepszą cyrkulację powietrza. Plastikowe reklamówki nie są dobrym rozwiązaniem, ponieważ pozwalają na zbieranie się wilgoci, w wyniku której pieczywo traci chrupkość oraz może powstać na nim pleśń.
- Odpowiednia cyrkulacja powietrza to podstawa — większość osób przechowuje pieczywo w chlebaku i jest to dobre rozwiązanie, ponieważ zapewnia prawidłowy przepływ powietrza. Warto postawić na chlebaki z naturalnego drewna lub z bambusa.
- Zapewnij suche i chłodne miejsce — pieczywo źle znosi wilgoć. W takich warunkach bowiem szybko rozwija się pleśń. Warto więc przechowywać pieczywo w suchym i dodatkowo chłodnym miejscu. Wysokie temperatury sprzyjają starzeniu się i czerstwieniu chleba.
Przeczytaj również: Słodkie i puszyste bułeczki twarogowe. Do tego przepisu nie potrzebujesz drożdży
Kiedy jednak jesteś w posiadaniu dużej ilości pieczywa i masz pewność, że go nie zjesz, warto zadbać o odpowiednie przechowanie, aby się nie zmarnował. Najskuteczniejszym sposobem, który pozwoli zachować świeżość i chrupkość przez długi czas, jest mrożenie.
Warto w tym celu użyć woreczków, najlepiej strunowych. Świetnie sprawdzają się do mrożenia produktów, takich jak na przykład pieczywo czy owoce. Przez to, że materiał, z którego są wykonane, jest grubszy, skutecznie chronią produkty przed chłonięciem zapachów z zewnątrz.
Wystarczy, że do takiego worka włożysz chleb bądź bułki, które chcesz zamrozić. Następnie sięgnij po słomkę. Zasuwając woreczek strunowy, pozostaw odrobinę przestrzeni, aby włożenie słomki do środka było możliwe. Za jej pomocą wyssij znajdujące się wewnątrz powietrze. W ten sposób stworzysz próżnię. Zasuń do końca woreczek i włóż do zamrażarki.
Ten niepozorny trik z użyciem słomki do picia spowolni proces czerstwienia chleba, przy jednoczesnym zachowaniu odpowiedniej wilgotności. Pozwoli na skuteczne przechowanie pieczywa nawet przez kilka miesięcy. Po rozmrożeniu będzie ono dalej smaczne. Co więcej, wyssanie powietrza z woreczków sprawi, że zajmą one mniej miejsca w zamrażarce.
Zobacz też:
Zwróć na to uwagę, kupując choinkę. Postoi do stycznia i nie będzie gubić igieł
Ustaw taką temperaturę w lodówce. Rachunki za prąd polecą w dół o połowę
Tak wyczyścisz ekran telewizora. Na długo zapomnisz o smugach i kurzu