Reklama
Reklama

Słodkie i puszyste bułeczki twarogowe. Do tego przepisu nie potrzebujesz drożdży

Chcesz zrobić słodką i smaczną przekąskę na weekend, która jednak nie będzie od ciebie wymagała długich godzin spędzonych w kuchni? W takim razie, koniecznie wypróbuj ten przepis bułeczki twarogowe. Nie potrzebujesz do nich nawet drożdży, a mimo tego ciasto jest miękkie i puszyste jak chmurka, a owocowe nadzienie rozpływa się w ustach.

Ten prosty przepis na bułeczki twarogowe znalazłam w internecie i niemal od razu się w nim zakochałam. Jest idealny na weekend, gdy przychodzą do mnie znajomi i chcę poczęstować ich słodką przekąską z nadzieniem, a jednocześnie nie mam ochoty spędzać połowy dnia w kuchni. Robiłam je już kilka razy i nigdy jeszcze mnie nie zawiodły. 

Do ciasta nie dodaję żadnych drożdży. Przygotowuje go z kilku podstawowych produktów, a mimo tego zawsze wychodzi idealnie miękkie. Nadzienie również jest idealnie zbalansowane i obłędnie smaczne, dlatego najlepiej od razu zrób podwójną porcję tych bułeczek, bo goście będą domagać się niejednej dokładki.

Przepis na puszyste bułeczki ze słodkim nadzieniem. Nie potrzebujesz do nich drożdży

Te bułeczki zawsze smakują moim znajomym. Dziwią się jednak, że gdy mówię, że do ich przygotowania nie używam ani grama drożdży. Aby je zrobić wystarczają mi podstawowe produkty ze spiżarni, połączone w odpowiednich proporcjach. 

To znacznie skraca cały proces wyrabiania ciasta, bo nie muszę czekać na jego wyrośnięcie. Sporą uwagę przykładam jednak do nadzienia, które znajduje się w środku słodkiej przekąski.

Składniki na bułeczki:

  • mąka pszenna - 300 g
  • twaróg półtłusty - 150 g
  • masło - 100 g
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie jabłkowe

  • jabłka - 3 sztuki
  • cukier - 2 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • cynamon - 1 łyżeczka

Może cię zainteresować: Wyjmij ciastka i zalej je kremem czekoladowym. Błyskawiczny przepis na obłędne ciasto bez pieczenia

Jak zrobić słodkie bułeczki twarogowe? W weekend goście będą się nimi zajadać

Przygotowanie bułeczek twarogowych zacznij od ciasta. Wyjmij z kuchennej szafki dużą miskę i dokładnie wymieszaj w niej przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Później dodaj również lekko pokruszony twaróg i pokrojone na kawałki masło. Na końcu wbij jajkom, wsyp cukier, wymieszaj i zagnieć tak, by otrzymać gładką, jednolitą masę, którą później musisz wstawić na pół godziny do lodówki. 

Nie marnuj czasu oczekiwania, tylko przygotuj nadzienie jabłkowe. W tym celu obierz i pokrój jabłka, rozpuść masło na patelni i dorzuć pokrojone owoce. Wsyp cynamon, cukier i dokładnie wymieszaj składniki. Powinny się smażyć około 6-7 minut na średnim ogniu, a później po prostu zdejmij je z ognia i poczekaj, aż nadzienie ostygnie. 

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na cienki placek i wytnij z niego okręgi za pomocą szklanki. Na każdy taki krążek ciasta nałóż 1 łyżeczkę nadzienia jabłkowego. Złóż ciasto na pół i postaraj się dokładnie zlepić jego brzegi. Zapobiegnie to jego wypłynięciu podczas pieczeniu. 

W tej formie bułeczki twarogowe ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Gdy ciasto zrobi się złociste, możesz wyjąć je z piekarnika i podać na stół.

Czytaj również: Ten przepis na karpatkę nie ma sobie równych. Goście zawsze proszą o dokładkę                

Zobacz też:

Smakują jak szarlotka z patelni. Szybkie i proste placuszki nie tylko dla dzieci

Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca

​W PRL-u jedli je wszyscy. Odświeżony przepis jest jeszcze smaczniejszy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | przepisy