Zaparz i pij 1 garnuszek dziennie. Poprawisz pracę jelit i przyspieszysz spalanie tłuszczu
Chcesz usprawnić pracę jelit, oczyścić organizm i przyspieszyć spalanie tłuszczu? A może masz problem z nieświeżym oddechem mimo dbania o jamę ustną? Jeśli chociaż na jedno z tych pytań odpowiedziałeś tak, zacznij pić domowy napar z popularnego warzywa, które rośnie Polsce przez cały rok. Możesz się nim delektować nawet w środku zimy.
Pietruszka jest jednym z tych warzyw, którymi warto delektować się przez cały rok. Powinieneś posadzić ją (np. w doniczce na parapecie), aby móc po nią sięgać jak najczęściej. To ważne zwłaszcza zimą i wczesną wiosną, kiedy świeżych warzyw dostępnych w naszym umiarkowanym klimacie jest jak na lekarstwo.
Możesz dodawać ją do zup, sałatek i dań obiadowych, albo pić codziennie 1 garnuszek naparu z tego warzywa. To pomoże ci zadbać o linie i zachować organizm w dobrej kondycji. Jeśli wciąż nie wiesz, jak cenne są właściwości pietruszki, poniżej znajdziesz kilka cennych informacji na temat tego skarbu natury.
Może cię zainteresować: Zacznij odkurzać dom rolką po papierze toaletowym. Będzie czystszy, niż u sąsiadek
Pietruszka (z łac. Petroselinum sativum) jest bardzo zdrowa. Chociaż niektórym trudno w to uwierzyć, zawiera więcej witaminy C od cytrusów tj. cytryna (w 100 g tego pospolitego warzywa jest jej aż 160-170 mg).
Pozytywnie wpływa więc na odporność, a to dopiero początek cennych składników odżywczych, jakie znajdziesz w jej składzie. Jest tam także m.in. beta-karoten, który pomaga chronić komórki. Są również błonnik, witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, żelazo, wapń czy flawonoidy.
Pietruszka ma działanie antybakteryjne i rozkurczowe. Okazuje się pomocna przy problemach z pęcherzem, jelitami, układem trawiennym i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Wspomaga spalanie tłuszczu, a w niewielkim stopniu łagodzi także bóle miesiączkowe.
Pietruszka wzmacnia naczynia krwionośne i wspiera układ krążenia. Może także pozytywnie wpływać na pamięć, koncentrację czy stan skóry. Ponadto jej żucie zaleca się osobom, które z różnych przyczyn mają problem z nieświeżym oddechem.
Czytaj również: Rozłóż to na podłodze, a zapomnisz o myszach. Same wyniosą się z twojego domu
Zastosowań pietruszki w kuchni jest cała masa. Zazwyczaj dodawana jest ona do zup, sałatek czy dań mięsnych. Może jednak być także spożywana w formie płynnej pod postacią naparu, który korzystnie wpływa na organizm (m.in. na jelita).
Aby przygotować pietruszkowy napar, potrzebujesz m.in. 25g korzenia pietruszki. Zatrzyj go na tarce i zalewaj 200 ml wrzątku. Poczekaj, aż się zaparzy, odcedź i zmiksuj wraz z połową pęczka natki. Pij każdego dnia.
Zobacz też:
Jest jeszcze lepszy od zwykłego czosnku. Wygląda jak zepsuty, ale to pozory
Herbata pieni się jak szalona i nie wiesz, czy można ją pić? Prawda cię zaskoczy
Moja teściowa pierze w tym ubrania. Spróbowałam i wszystkie plamy zniknęły