Zamiast puszystego ciasta wychodzi zakalec? Winny może być sposób mieszania ciasta
Większość z nas zna ten nieprzyjemny scenariusz. Przygotowujemy się na wizytę niezapowiedzianych gości, dlatego szybko chcemy upiec pyszny i puszyste ciasto. Niestety po wyjęciu z piekarnika okazuje się, że w środku znajduje się zakalec. Jak uniknąć zakalca? Znaczenie ma nie tylko temperatura, ale także kierunek mieszania ciasta.
Zakalec to surowa, zbita część ciasta o gumowatej teksturze i ciemniejszej barwie. Choć niektórzy cenią jego smak, w nadmiarze jest trudny do strawienia i może powodować problemy żołądkowe. Aby go uniknąć, dokładnie przestrzegaj przepisu i zwracaj uwagę na drobne szczegóły.
Zakalec w cieście to zmora wielu piekarzy, ale znamy sposób, by go uniknąć. Mieszanie ciasta w jednym kierunku pomaga utrzymać jego kleistość i strukturę. Kiedy mieszamy ciasto w różnych kierunkach, możemy wprowadzić do niego zbyt dużo powietrza. Wówczas powstają pęcherzyki powietrza, które mogą sprawić, że ciasto będzie miało nierówną konsystencję i może opadać podczas pieczenia.
Zobacz również: Jagodzianki — jak kupić te najlepsze? Katarzyna Bosacka radzi
Mieszanie ciasta w jednym kierunku pomaga również uniknąć nadmiernego mieszania, które może aktywować gluten w mące. W takiej sytuacji ciasto staje się twarde i gumowate. Mieszając w jednym kierunku, kontrolujemy proces mieszania i minimalizujemy ryzyko nadmiernego rozwinięcia glutenu. Mieszanie w jednym kierunku pomaga również w równomiernym rozprowadzeniu składników. Są lepiej połączone, co sprawia, że ciasto rośnie równomiernie i ma lepszą strukturę.
Niezwykle ważnym elementem jest także wkładanie ciasta do już nagrzanego piekarnika i unikanie otwierania drzwiczek przed upływem czasu wskazanego w przepisie. Gwałtowne zmiany temperatury mogą sprawić, że ciasto opadnie, tworząc zakalec. Nie powinniśmy również od razu wyjmować gorącego ciasta z piekarnika i przenosić go do chłodnego miejsca. Zamiast tego, wyłączamy piekarnik wcześniej, pozwalając ciastu spokojnie się dopiec i ostygnąć w środku. Dzięki temu prostemu trikowi, szansa na zakalec będzie niemal zerowa.
Przyczyn powstawania zakalca może być naprawdę wiele. Jeśli jednak chcemy uniknąć tego problemu i cieszyć się puszystymi i odpowiednio wyrośniętymi wypiekami powinniśmy uważać na kilka popularnych błędów:
- nadmiar płynów: zbyt duża ilość płynów w cieście może sprawić, że będzie ono zbyt wilgotne i nie upiecze się równomiernie. Konieczne jest dokładne odmierzanie składników i unikanie dodawania więcej płynów niż zaleca przepis;
- niewłaściwe proporcje składników: zbyt duża ilość cukru, tłuszczu lub proszku do pieczenia może spowodować, że ciasto szybko urośnie, a następnie opadnie, tworząc zakalec;
- stare składniki: używanie przeterminowanych składników, takich jak proszek do pieczenia czy soda oczyszczona, może wpłynąć na zdolność ciasta do rośnięcia. Zawsze sprawdzaj daty ważności składników przed rozpoczęciem pieczenia;
- typ mąki: do ciasta drożdżowego najlepiej użyć mąki typu 500, a do biszkoptów 400 lub 450.
Oprócz tego warto również zwrócić uwagę na temperaturę składników. Jeżeli wcześniej były w lodówce, należy wyjąć je wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej, szczególnie wtedy, kiedy przepis tego wymaga.
Zobacz też:
To mięso jest znacznie zdrowsze, niż kurczak. Polacy jedzą je dość rzadko
Chcesz schudnąć? Nim siądziesz do posiłku, wypij pół szklanki tego napoju
"Napój bogów" smakuje niebiańsko i obniża cholesterol. Samo zdrowie, a Polacy go unikają