Reklama
Reklama

Zalewasz brudne garnki wodą w ten sposób? Więcej tego nie rób, chyba że chcesz kupić nowe

Wiele osób zalewa brudny, gorący garnek zimną wodą, chcąc ułatwić sobie jego późniejsze mycie. Choć wydaje się to oczywiste, jest prostą drogą do zniszczenia garnka. Dlaczego? Wyjaśniamy i podpowiadamy, jak wyczyścić brudne i przypalone naczynia.

Zalanie rozgrzanego, brudnego czy przypalonego garnka wodą wydaje się rozsądne — robimy to, by ułatwić sobie jego późniejsze wymycie. Woda ma zmiękczyć zanieczyszczenia, nie pozwalając im zaschnąć. Wydaje się to logiczne, jednak przez rozszerzalność temperaturową metali możemy doprowadzić również do zniszczenia garnka. Jak to możliwe?

Zalewanie gorących garnków zimną wodą — dlaczego to błąd?

Gorący garnek, zalany zimną wodą, narażony jest na gwałtowną zmianę temperatury. Może się ona przyczynić do uszkodzenia powierzchni. To właśnie dlatego po pewnym czasie garnki wydają się nie stać na kuchence idealnie równo, lecz podskakują. Powodem może być właśnie częste, gwałtowne schładzanie rozgrzanego naczynia.

Proces ochładzania metalu powinien być stopniowy i przebiegać naturalnie. Nie wolno więc schładzać w ten sposób gorących garnków czy patelni, jeśli nie chcemy, by doszło do wypaczenia dna, a w konsekwencji również nierównomiernego ogrzewania przygotowywanych w garnku dań. Kończy się to na przykład przypaleniem czy niedogotowaniem potraw. 

Czytaj też: Rozpuść pół łyżeczki w wiadrze z wodą i umyj podłogę. Trzy korzyści, a wydatek poniżej 2 złotych 

Jak wyczyścić naczynia? Domowy sposób na brud i tłuszcz

Czyszczenie naczyń, garnków czy patelni czasem jest proste, a czasem sprawia sporo trudności. Wszystko zależy od rodzaju zabrudzeń. Namaczanie to dobry pomysł, choć wodę należy wlać do garnka dopiero wówczas, gdy wystygnie. Szorowanie mocno zabrudzonych naczyń może jednak zająć dużo czasu. Warto wiedzieć, że można sobie ułatwić to zadanie, dodając do mycia... fusy z kawy.

Ziarenka kawy podziałają jak niewielkie szczotki lub peeling. Pomogą pozbyć się resztek jedzenia z powierzchni zabrudzonych naczyń. Wystarczy dodać do kubka z fusami odrobinę wody, a następnie użyć mieszanki w czasie zmywania. Fusy z kawy nie uszkodzą delikatnej powierzchni naczyń czy patelni, a jednocześnie pomogą pozbyć się brudu i tłuszczu.

Zobacz też:

​Te trujące grzyby łatwo pomylić z jadalnymi. Przyjrzyj się dwa razy, zanim zerwiesz

​Wynajmujesz mieszkanie? Sprawdź, kto powinien zapłacić z remont i awarię

Pająki przestaną wchodzić do domu. Wystarczy, że ułożysz to pod drzwiami

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | czyszczenie