Zacznij przechowywać tak czosnek. Nie zgorzknieje i nie zepsuje się przez wiele miesięcy
Masz większe ilości czosnku z upraw? Jeśli nie chcesz zrujnować wszystkich plonów, to koniecznie dowiedz się, jak prawidłowo przechowywać czosnek. Dzięki starej, sprawdzonej metodzie nie zgorzknieje i będzie zdatny do spożycia nawet przez całą zimę. Z powodzeniem wykorzystasz go w kuchni, ale też przy leczeniu różnych infekcji.
Prawidłowo przechowywany czosnek zachowuje swoją zdatność do spożycia, smak, ale też właściwości zdrowotne, których przecież ma pełno. Mówiąc w skrócie - będzie w takiej formie jak dopiero co po zebraniu. Nie można jednak położyć go byle gdzie. To warzywo ma specjalne wymagania, jeśli chodzi o przechowywanie.
Wiele osób po przyniesieniu czosnku z ogródka lub ze sklepu bez zastanowienia chowa go do lodówki. Można przechowywać tam warzywo, ale w odpowiedni sposób.
Wkładamy je do dużego, szklanego, szczelnego pojemnika. W przeciwnym wypadku straci swój smak, aromat, ale też szybciej zmięknie i się popsuje. Poza tym jego zapach będziemy czuć w całej lodówce.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamrozić czosnek. Wkładamy go do zamrażarki, uprzednio owijając folią aluminiową. Możemy również przełożyć warzywo do torebki strunowej.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Herbata z kurkumą na przeziębienie - właściwości zdrowotne i przepis
Wcale nie musimy trzymać czosnku w lodówce. Zachowa świeżość przez całą zimę, a nawet jeszcze dłużej, jeśli zastosujemy stary, sprawdzony trik ze świecą parafinową.
Na początek trzeba odpowiednio przygotować to warzywo: oczyszczamy je po zebraniu z resztek ziemi i pozbywamy się wszystkich liści. Czosnku nie myjemy, a suszymy. W tym celu rozkładamy go w jednej warstwie i pozostawiamy w ciepłym i suchym miejscu.
Potem przechodzimy do użycia odpalonej świecy. Musimy opalić nią zwisające nitki korzeni oraz ogon, który rośnie z drugiej strony. Na koniec wkładamy warzywo do pudełka z pokrywką, żeby nie przedostała się do niego wilgoć.
Oczywiście istnieje też wiele innych metod na przechowywanie czosnku. Skutecznym sposobem jest włożenie tego warzywa do słoika i zasypanie go solą - układamy naprzemiennie warstwy soli i czosnku.
Warzywo zachowa świeżość nawet przez 6 miesięcy, jeśli włożymy ząbki do czystego i wyparzonego słoika typu mason i napełnimy go olejem albo oliwą i szczelnie zakręcimy. Nie zapomnijmy napisać daty na naczyniu, żeby wiedzieć, kiedy zostało przygotowane i móc kontrolować jego zdatność do spożycia.
Zobacz też:
Na 99 procent nie wiesz o tej funkcji w bagażniku samochodu. Może cię uratować
Moja babcia obiera pigwę tylko w ten sposób. Nie męczy się z twardymi skórkami
Porysowane panele to twoja zmora? Tak przywrócisz im blask bez cyklinowania