Wrzuć to do gotujących się jajek. Tym razem obierzesz je bez problemu
Jajka to chętnie wybierany produkt śniadaniowy. Są smaczne, pełne wartości odżywczych i proste w przygotowaniu. Jeśli jednak wybieramy jajka gotowane, to problem może sprawiać obieranie ich ze skorupki. Wystarczy, że dodasz tę jedną rzecz do gotujących się jajek, a obieranie ich będzie prostsze niż kiedykolwiek.
Jedzenie jajek dostarcza do organizmu dużej ilości białka, które syci na długi czas. To także bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju miażdżycy, wystąpienia udaru czy zawału serca.
Regularnie spożywane jajka uzupełniają braki witamin takich jak A, D, K, E oraz witamin z grupy B. Wesprą organizm wysoką zawartością potasu, żelaza, siarki, fosforu i cynku. Nie należy zapominać także o niezwykle ważnym kwasie foliowym.
Ze względu na bogactwo witamin, minerałów, związków aktywnych jajka warto spożywać regularnie. Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia można ich zjadać nawet do 10 sztuk tygodniowo. Sprawdzą się nie tylko na śniadanie, ale też mogą urozmaicić sałatki, przekąski, tortille czy makarony.
Najchętniej spożywane są jednak jajka gotowane. Zarówno wybierając jajka na twardo i na miękko, przed zjedzeniem ich trzeba je obrać ze skorupki. U przyrządzanych jajek świeżych skorupka bardzo mocno przywiera do białka. W efekcie obieranie ich jest wyjątkowo kłopotliwe. Jajka się poobrywane, wyglądają nieestetycznie, a co gorsza duże ilości białka zostają na skorupce.
Aby uniknąć takich sytuacji, do gotującej się wody z jajkami dodaj plaster świeżej cytryny. Zastąpić ją możesz także kilkoma łyżeczkami soku cytrynowego. Kwas zawarty w nim wpłynie rozluźniająco na wapienną skorupkę. Sprawia to, że w łatwy sposób odejdzie ona od białka po ugotowaniu.
Czytaj także: Tak pozbędziesz się gorzkiej skórki z orzechów włoskich. Wystarczą 2 minuty
Obieranie świeżych jajek mogą ułatwić także inne produkty, które z pewnością masz w kuchni. Z powodzeniem mogą one zastąpić cytrynę czy sok z niej. Do gotującej się wody z jajkami dosyp więc sodę oczyszczoną.
Wystarczy już pół łyżeczki sody, a po wystudzeniu skorupka z jajek będzie odchodzić o wiele łatwiej. Według niektórych sprawdzić się może także łyżeczka soli. Zadziała ona w podobny, ułatwiając obieranie skorupki jajka.
Zobacz też:
Firanki będą białe, jak nigdy. Wystarczy, że przed praniem namoczysz je w soku
Zwróć na to uwagę, kupując choinkę. Postoi do stycznia i nie będzie gubić igieł
Ustaw taką temperaturę w lodówce. Rachunki za prąd polecą w dół o połowę