Reklama
Reklama

Tak pozbędziesz się gorzkiej skórki z orzechów włoskich. Wystarczą 2 minuty

Orzechy włoskie są nieodłącznym elementem Bożego Narodzenia i świątecznych wypieków. Bez nich nie wyobrażamy sobie piernika czy miodownika. I bardzo dobrze - są zdrowe, działają przeciwzapalnie i wspierają nasz układ nerwowy. Nie wszystkim odpowiada jednak ich gorzkawy smak. Podpowiadamy, jak pozbyć się gorzkiej skórki z orzechów włoskich. Ten trik jest łatwy i szybki.

Orzechy włoskie: skorupki pełne zdrowia 

Właściwości zdrowotne orzechów włoskich są nie do przecenienia. Dzięki zawartym w nich witaminom wspierają układ krwionośny, działają również przeciwzapalnie. Zawarte w nich sterole roślinne i kwasy nienasycone obniżają poziom cholesterolu. Wysoka zawartość błonnika, brak glutenu sprawiają, że orzechy są polecane osobom na różnego rodzaju dietach.  

Jedzenie kilku orzechów włoskich wspomaga układ nerwowy oraz obniża ryzyko cukrzycy typu 2. Orzechy zawierają też żelazo i magnez, a co najważniejsze - kwas elagowy. To silny antyoksydant, który pomaga zapobiegać nowotworom. Naukowcy na podstawie badań trwających 10 lat ustalili, że osoby jedzące regularnie włoskie orzechy żyły dłużej. Wynikało to głównie z tego, że rzadziej zapadały na choroby układu sercowo-naczyniowego.  

Jak pozbyć się gorzkiej skórki z orzechów?

Nie wszyscy przepadają za orzechami włoskimi, problem może stanowić ich gorzki posmak. Jego źródłem jest cienka skórka. W miarę łatwo ją ściągnąć ze świeżych orzechów, ale po ich wyschnięciu, może stać się to nieco czasochłonne. Są jednak sposoby na to, by szybko pozbyć się gorzkiej skórki z orzechów włoskich:  

  • wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 3 minuty. Potem osusz je dokładnie i obierz, używając małego nożyka;  
  • włóż orzechy do miski z wodą i wstaw do mikrofalówki na kilka minut. Skórkę usuniesz z nich nożykiem lub gąbką do mycia naczyń;  
  • rozgrzej piekarnik do 200 stopni, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Wysyp na nią orzechy i praż w piekarniku przez kwadrans. Potem obierz orzechy włoskie ze skórki;  
  • zanurz orzechy w gorącej wodzie na pół godziny. Potem praż je na rozgrzanej patelni przez 3 minuty. Rozgrzana skórka sama będzie odpadać z orzechów.  

Obierając w ten sposób orzechy włoskie ze skórki, pozbawisz je goryczki. To sprawi, że twoje wypieki będą smakowały nawet tym, którzy nie przepadają za gorzkim smakiem.  

Czytaj też: Natrzyj tym karpia, a w wigilię nie znajdziesz w nim ani jednej ości

Jakie potrawy można przygotować z orzechów włoskich? 

Orzechy włoskie sprawdzą się nie tylko w wypiekach. Mogą stać się składnikiem sałatek, farszów do potraw czy sosów. Najbardziej znane jest jednak ich wykorzystanie do przygotowywania różnego rodzaju ciast i ciasteczek. Spełnią się w roli posypki, ale też jako integralny składnik ciasta.  

Orzechy włoskie są niezbędne do przygotowania takich ciast jak orzechowiec czy makowiec. Nie obejdą się bez nich baklawa czy rogale świętomarcińskie. Są składnikiem keksów, ciast miodowych i snickersów. W czasie świąt na naszych stołach ląduje piernik przekładany powidłami i polany czekoladą. Zwieńczeniem każdego jego kawałka jest połówka orzecha włoskiego.  

Źródło: ncez.pzh.gov.pl 

Zobacz też:

Żadne środki nie pomagają usunąć plam z materaca? Wystarczy żelazko i ten przedmiot

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki