Reklama
Reklama

Które jajka są zdrowsze - na twardo czy na miękko? Większość osób wybiera źle

Jajka są ważnym składnikiem diety, jeśli jemy je z umiarem. Możemy jeść ten produkt zarówno na twardo, jak i na miękko. Wiele osób zastanawia się, w jakiej postaci powinniśmy spożywać jajka? Która opcja jest zdrowsza? Odpowiadamy.

Jajka są produktem znanym na całym świecie, wiele osób włącza je do codziennej diety. Występują również w kompozycjach nieco bardziej skomplikowanych dań. Samo jajko najczęściej spożywamy w postaci jajecznicy, na twardo, na miękko lub w koszulce. Niektórzy jedzą także surowe jajka. Warto zatem dowiedzieć się, która wersja jest najzdrowsza. 

Jaki skład ma jajko?

Jajko ma dużo cennych składników, wartych ocalenia podczas przyrządzania jajecznej potrawy. Produkt ten zaliczamy do jednego z najlepszych źródeł  łatwo przyswajalnego białka. Zawiera on wszystkie aminokwasy, również takie, których organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie.

Jajko jest źródłem witamin A, E, D, K oraz tych z grupy B. Ponadto zawiera także składniki mineralne tj. fosfor, potas, wapń, sód, żelazo, miedź, magnez, cynk, selen. Z kolei w żółtku znajduje się beta-karoten i luteina, chroniąca oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiegająca zwyrodnieniu plamki żółtej, poprawiająca widzenie. 

Niektóre składniki jajka tracą swoje cenne właściwości w wysokiej temperaturze, wystarczy nawet kilka minut w gorącej terapii. Właśnie dlatego należy podchodzić z rozwagą do nadmiernej obróbki termicznej tego produktu. 

Ile czasu gotować jajka?

Skoro jajka w wysokiej temperaturze tracą składniki odżywcze, to znaczy, że nie powinniśmy gotować ich zbyt długo. Przeważnie zostawiamy je w gorącej kąpieli na maksymalnie 7 minut - czas ten uznaje się za ostateczną granicę gotowania jajka, w której zachowamy właściwości tego produktu. 

Gotowane jajka powinniśmy spożywać z płynnym żółtkiem. Jajka na miękko są zatem znacznie zdrowsze niż te na twardo. Co z tymi smażonymi i w koszulkach?

Spożywając jajka w koszulkach, również powinniśmy przyrządzić je tak, aby miały płynne, a nie mocno ścięte żółtko. Z kolei w przypadku jajecznicy warto postawić na jej rzadką postać, a nie taką ściętą na omlet. 

Zobacz też:

Polacy zbierają te grzyby na potęgę, choć są trujące. Wkrótce zacznie się na nie sezon

Nie masz czasu na aktywność fizyczną? Dzięki tym ekspresowym ćwiczeniom utrzymasz formę

Woda przestanie zbierać się w lodówce. Wystarczy, że poznasz przyczynę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie