Reklama
Reklama

Chcesz sprawdzić, czy jajka są świeże? Wystarczy szklanka wody

Właściwe przechowywanie jajek jest dla wielu osób nie lada zagwozdką. Czy powinny być magazynowane w spiżarni, czy zawsze umieszczane od razu w lodówce? W jaki sposób sprawdzić, czy są świeże bez rozbijania skorupek? Przedstawiamy praktyczne odpowiedzi na te pytania.

Jajka są zdrowym produktem spożywczym. Dlatego powinny znaleźć się w każdej odpowiednio zbilansowanej diecie. Zawierają w sobie aż 13 witamin i minerałów, a już jedno jajko spełnia 20% dziennego zapotrzebowania na wit. B.

Warto też wiedzieć, że jajka są cennym źródłem białka. Co ciekawe, ludzki organizm bardzo dobrze je wchłania właśnie z jajek – najlepiej spośród wszystkich pozostałych artykułów spożywczych. Jak przechowywać jajka, żeby wykorzystać ich wszystkie właściwości? Jak sprawdzić, czy są świeże?

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Niekiedy nie mamy pewności, czy jajka są świeże. Można wtedy wykorzystać prosty sposób na sprawdzenie ich przydatności do spożycia. Sprawdzi się szybki test. 

Trzeba włożyć jajo do naczynia wypełnionego wodą. Świeże od razu pójdzie na dno, natomiast zepsute popłynie do góry i będzie unosić się zaraz przy powierzchni. Wtedy nie można spożywać jajek pod żadnym pozorem. 

Jak przechowywać jajka? Poznaj podstawowe zasady

Po tym, jak przyjdziemy do domu z zakupów, zazwyczaj odkładamy torby i zabieramy się do rozkładania dopiero po chwili. Warto nagiąć tę zasadę specjalnie dla jajek i od razu umieścić je nie tylko w odpowiednim miejscu, ale także we właściwym położeniu. Te dwie kwestie są kluczowe w kontekście ich przydatności do spożycia w kolejnych dniach.

Kiedy jajka będą wyjmowane z kartonika lub innego pojemnika, trzeba je odkładać wąską stroną skierowaną do dołu, a szerszą ku górze. To ważne, ponieważ zazwyczaj większość osób robi na odwrót. Dzięki temu żółtko przyjmie właściwą pozycję – umiejscowi się idealnie na środku. Sprawi to, że będzie świeże przez dłuższy czas.

Jak przechowywać jajka? W lodówce, czy w spiżarni?

W przypadku jajek chwila nieuwagi może doprowadzić do tego, że się zepsują. Z tego powodu należy wybrać odpowiednie miejsce do ich składowania. Nada się do tego nie spiżarnia, a lodówka. Jajka powinny być przechowywane w warunkach chłodniczych.

Jeśli ktoś nie ma akurat możliwości przechowywania jajek w lodówce, to powinien wybrać inne, zacienione i chłodne miejsce. Dotyczy to nie tylko awarii sprzętu, ale także sytuacji, kiedy ktoś po prostu przygotowuje się, na przykład do upieczenia ciasta.

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki