Reklama
Reklama

Większość z nas źle podgrzewa jedzenie w mikrofalówce. Włożenie talerza do środka nie wystarczy

Mikrofalówka to często jeden z najbardziej niezbędnych sprzętów w kuchni. Pozwala na szybkie podgrzanie jedzenia bez konieczności brudzenia garnków czy używania piekarnika. Jednak mało kto wie, jak prawidłowo podgrzewać jedzenie w mikrofalówce. Jedna zmiana sprawi, że potrawy będą smaczniejsze.

W czym podgrzewać jedzenie?

Podgrzewanie posiłku w mikrofalówce to szybki sposób na ciepły obiad. Warto jednak pamiętać, by podgrzewać je w odpowiednich pojemnikach. Muszą posiadać one oznaczenie "microwave oven save". Zwykle, takie pojemniki są wykonane z polipropylenu. Można to poznać po oznaczeniu "PP" najczęściej widocznym na ich spodzie. Tylko wówczas nie ma ryzyka, że pojemnik ulegnie uszkodzeniu. Korzystanie z mikrofali to również o wiele wygodniejsze rozwiązanie, ponieważ podgrzewanie posiłku w garnku lub w piekarniku jest o wiele bardziej czasochłonne. 

Czego nie wkładać do mikrofalówki?

Podgrzewając posiłek, należy pamiętać, że nie każde opakowanie czy naczynie nadaje się do umieszczenia w mikrofalówce. Nie powinno się do niej wkładać m.in.:

  • metalowych naczyń oraz sztućców,
  • folii aluminiowej,
  • papierowych toreb

Należy również pamiętać, by nie umieszczać w kuchence mikrofalowej szczelnie zamkniętych pojemników.

Zrób to, gdy podgrzewasz jedzenie w mikrofalówce. Posiłek będzie smaczniejszy

A co zrobić, aby jedzenie z mikrofali smakowało lepiej? Istnieje pewien sposób, z którego mało kto korzysta. Chodzi o przykrycie podgrzewanego w mikrofalówce pojemnika bądź talerza. Wiele osób tego nie robi, a szkoda, ponieważ poprawia to smak potraw. Podgrzanie pod przykryciem sprawi, że będą bardziej soczyste, ponieważ woda nie wyparuje z posiłku. Jeśli podgrzewa się ryż lub ziemniaki, to warto nieco jej dolać, aby posiłek nie był zbytnio suchy.  

Dodatkową wskazówką jest czas podgrzewania – powinien on być nieco dłuższy w przypadku jedzenia wyciągniętego prosto z lodówki. Dzięki temu potrawa zawsze będzie ciepła i smaczna. 

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki