Widzisz takie plamki na fasolce szparagowej? Lepiej ją wyrzuć, może być trująca
Sezon na fasolkę szparagową trwa w najlepsze. Zanim jednak zaczniesz delektować się tym sezonowym warzywem, warto zwrócić uwagę na jego wygląd. Niektóre plamki mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Jeszcze inne świadczą o złym przechowywaniu produktu. Sprawdź, kiedy lepiej wyrzucić fasolkę szparagową.
Fasolka szparagowa to popularne, letnie warzywo, które smakuje wspaniale z bułką tartą, ale również w innych, nietypowych wersjach np. w śmietanie. Czasem jednak widzimy, że strąki mają plamki. Niektórzy wówczas wyrzucają je do kosza, jeszcze inni nie przejmują się tym drobiazgiem. Czas rozwiać wątpliwości i odpowiedzieć na pytanie: czy taka fasolka jest trująca?
Plamki na fasolce szparagowej mogą świadczyć o stresie termicznym. To warzywo cechuje duża wrażliwość na wahania temperatury, dlatego dochodzi do jego zaparzania się, gdy jest przechowywane zbyt długo w worku, szczególnie foliowym. Może też dojść do zmarznięcia strąków przy temperaturze wynoszącej poniżej 8 stopni Celsjusza.
Zimno powoduje pogorszenie smaku warzywa, natomiast zbyt duże ciepło - szybszy rozwój różnych infekcji. Gdy fasolka szparagowa doświadczy stresu termicznego, to pozostaje jeden krok do jej zepsucia.
Zepsutą fasolkę rozpoznamy po nieprzyjemnym zapachu oraz skupiskach pleśni. Taki produkt nadaje się do wyrzucenia, a odkrawanie zainfekowanych części nic nie da. Nie należy w ogóle spożywać takiego warzywa.
Na fasolce szparagowej czasem zauważamy srebrzyste i brunatne plamki, które powinny szczególnie niepokoić. Mogą być objawem występowania wciornastka grochowca, pozostawiającego na strąkach swoje odchody.
Warzywo może też mieć jasnobrunatne plamki z wodnistą lub jasnozieloną otoczką. W tym przypadku mamy do czynienia z bakteriozą obwódkową, którą wywołuje bakteria Pseudomonas savastanoi.
Zarówno w pierwszej, jak i drugiej sytuacji należy niezwłocznie wyrzucić fasolkę szparagową do kosza. Takie warzywo jest niezdatne do spożycia.
Zobacz też:
Plamy z oleju na kostce brukowej nie będą już straszyć gości. Tak usuniesz je bez szorowania
Tak wyczyścisz nawet najbardziej zabrudzone fugi. Wystarczy domowa pasta za grosze
Tak zrobisz domową szklarnię i nie wydasz ani gorsza. Idealna na zioła i warzywa