Reklama
Reklama

Fasolkę podaję nie z bułką tartą, a z innym dodatkiem. Jest o niebo lepsza

Sezon na fasolkę trwa w najlepsze. Zazwyczaj podajemy to warzywo w towarzystwie bułki tartej, jednak tym razem przedstawiamy inną wersję tej przekąski. Sprawdź przepis na fasolkę w śmietanie, którą warto jeść z jajkiem i młodymi ziemniakami. Taki obiad jest idealny na wiosnę i lato.

Szukasz pomysłu na lekki obiad z sezonowych warzyw? Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich nietypowym daniem, to przygotuj fasolkę w śmietanie, idealnie komponującą się z młodymi ziemniakami i jajkiem w koszulce. Przedstawiamy prosty przepis na potrawę, która smakuje wspaniale podczas wiosennych i letnich dni. 

Składniki na obiad z fasolką w śmietanie

Fasolka została nieco przyćmiona przez szparagi, jednak warto przypomnieć sobie smak młodych, jędrnych strączków. Możemy je jeść jako przekąskę lub uzupełnić nimi danie obiadowe. Tym razem skupimy się na tej drugiej wersji. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia obiadu z fasolką w śmietanie? Oto lista:

  • 500 g fasolki szparagowej;
  • 400 g ziemniaków;
  • 200 ml śmietanki 30%;
  • 40 g masła;
  • 2 jajka;
  • 1 pęczek koperku;
  • 1 łyżka mąki;
  • 1 łyżka octu;
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier. 

Przepis na obiad z fasolką w śmietanie

Przygotowując fasolkę w śmietanie, na początek należy obrać to warzywo, a więc odciąć jego końcówki i usunąć łykowate włókna na łączeniu strączków. Potem wrzucamy fasolkę do wrzącej, osolonej wody, do której dodajemy też cukier. Gotujemy ją al dente

W kolejnym kroku odcedzamy warzywo, jednak nie wylewamy z niego wody do zlewu. W innym garnku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę, cały czas mieszając, aby pozbyć się grudek. 

Gdy masło i mąka połączą się dobrze, to wlewamy do nich chochlą wodę z fasolki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wlewamy śmietankę. Sos gotujemy jeszcze przez chwilę. Sprawdzamy też jego smak i w razie potrzeby ponownie używamy przypraw. Na koniec łączymy go z warzywem. 

Młode ziemniaki gotujemy w wodzie, którą uprzednio solimy. W innym garnku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej ocet. Całość intensywnie mieszamy tak, aby powstał wir. W jego środek wbijamy jajka. Gotujemy je przez 2-3 minuty. 

Fasolkę w śmietanie podajemy z młodymi ziemniakami, posypanymi koperkiem i jajkiem w koszulce. Zamiennie możemy zrobić jajko sadzone. 

Zobacz też:

​Ten ketchup zrobisz bez pomidorów. Zastąpisz je innym warzywem

​Moja mama dodaje do leczo ten egzotyczny owoc. Nadaje niepowtarzalny smak

Ten sos grzybowy nie ma sobie równych. Wszyscy proszą mnie o dokładkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe