Widzisz taką pianę na herbacie? Oznacza co innego, niż myślisz
Herbata po zalaniu wodą zaczęła pienić się jak szalona i nie wiesz, czy to normalne? Jeśli zastanawiasz się, czy w ogóle można ją pić, mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Nigdy więcej nie wylewaj napoju, tylko dlatego, że na jego powierzchni pływają bąbelki. Ich widok jest całkowicie normalny. Zdziwisz się, kiedy zrozumiesz, skąd się biorą.
Piana na herbacie to częsty widok podczas zaparzania naparu. Niektórzy, gdy tylko ją widzą, natychmiast postanawiają pozbyć się zawartości kubka lub filiżanki, wylewając ją do zlewu. Niemal automatycznie przygotowują nowy napój, ponieważ nie są pewni, czy poprzedni w ogóle nadawał się do spożycia.
Tak naprawdę jest to jednak niepotrzebne marnowanie wody i ziół, bo piana na herbacie tak naprawdę wcale nie jest niebezpieczna. Za jej powstawanie odpowiedzialne są naturalne procesy zachodzące podczas parzenia.
Może cię zainteresować: Nie ignoruj szronu w lodówce. Może świadczyć o poważnym problemie
Herbata pieni się podczas parzenia z uwagi na zawarte w niej naturalne związki chemiczne. Są to przede wszystkim saponiny, przez które w napoju wyczuwalna jest charakterystyczna goryczka.
Mają one zapobiegać chorobom roślin i atakom szkodników. To ich główne zadanie, ale zmniejszają także napięcie powierzchniowe wody, przez co na powierzchni popularnego napoju po zalaniu wodą powstają bąbelki.
Pienienie się herbaty często jest znakiem wysokiej jakości naparu. Zazwyczaj zjawisko to zachodzi bowiem po zalaniu produktów najmniej przetworzonych i, co za tym idzie, najbogatszych w składniki odżywcze.
Częściej pienią się więc dobrej jakości herbaty zielone czy białe. Jeżeli bąbelki pojawiają się po zaparzeniu zwykłej taniej herbaty ekspresowej, nie należy jednak przyjmować tego wytłumaczenia. W tym przypadku najprawdopodobniej chodzi bowiem o obecne w niej drobinki pyłu herbacianego.
Czytaj również: Jak wyczyścić grzejnik? Za ten sposób ktoś powinien dostać medal
Jeśli chcesz zapobiec powstawaniu piany na herbacie, postaraj się zalewać ją wodą o trochę niższej temperaturze, (oczywiście o ile jest to zalecane dla konkretnego typu naparu).
Znaczenie ma także technika wlewania wody do kubka. Postaraj się obniżyć wysokość strumienia wody podczas zalewania herbaty, jeśli chcesz zminimalizować szanse na pojawienie się charakterystycznych bąbelków.
Zobacz też:
Nie pomyl tych trujących grzybów ze smardzem. Są prawie identyczne
Tak szybko wyczyścisz kryształowe wazony. Będą lśniły jak lustro nie tylko na święta
Ubrania po wyjęciu z szafy brzydko pachną? Połóż to na półce, a zapomnisz o problemie