W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Wrócisz do domu z pełnym koszem
Grzybobranie to nasz sport narodowy, na który trwa właśnie sezon. Wśród najbardziej poszukiwanych okazów obok prawdziwków są podgrzybki, zwane też czarnymi łebkami. Cenione za swój smak podgrzybki rosną szczodrze w naszych lasach, a my podpowiadamy, gdzie znajdziesz ich najwięcej.
Podgrzybki należą do rodziny borowikowatych. Zazwyczaj są niewielkie i dość suche, dlatego świetnie nadają się do suszenia i marynowania. Można z nich zrobić aromatyczny sos, świetnie smakują jako dodatek do mięs, zwłaszcza dziczyzny. Koszyk pełen tych grzybów to łup pożądany przez każdego zbieracza.
Podgrzybki to dość często spotykane grzyby w naszych lasach i nie bez powodu nazywa się je "podsosnówkami". To właśnie pod sosnami rośnie ich najwięcej, a ponieważ te drzewa często porastają nasze lasy, to i o podgrzybki w nich nietrudno. Znaleźć je można również w lasach mieszanych, ale igliwie to ulubione podłoże podgrzybków. Czarne łebki lubią także mech oraz towarzystwo wrzosów. Jeśli wędrując przez las, zobaczysz polanę, koniecznie ją przejrzyj pod kątem występowania tych grzybów.
Podgrzybków szukaj po deszczu, w wilgotnej, miękkiej ściółce. To bardzo rodzinne grzyby, które lubią rosnąć w skupiskach, jeśli więc znajdziesz jednego, rozejrzyj się w pobliżu za jego pobratymcami. Czarne łebki lubią półcień i wilgoć, natomiast nie wyrosną na piaszczystym czy też podmokłym podłożu.
Czytaj też: Wygląda jak gąbka, smakuje jak orzechy. Ten grzyb to Święty Graal grzybiarzy
Podgrzybek brunatny należy do cenionej przez grzybiarzy rodziny borowikowatych i jest podobny do innych borowików. Ma brunatny, ciemnobrązowy kapelusz, który u młodych egzemplarzy jest półkolisty, a z czasem robi się płaski. Rurki pod kapeluszem mają kolor żółty lub białawy, pod wpływem uszkodzeń robią się niebiesko-zielone. Jasnobrązowy trzon podgrzybka ma pionowe pręgi i wewnątrz jest biały lub żółty. Miąższ w trzonie jest jednolity, u starszych okazów może być zdrewniały, po przecięciu zmienia kolor na ciemnoniebieski. Złamane podgrzybki wydzielają bardzo przyjemny, grzybowo-leśny zapach. Młode czarne łebki łatwo pomylić z goryczakiem żółciowym, który jednak ma bardzo gorzki smak. Starsze egzemplarze są podobne do piaskowca kasztanowatego, który różni się od podgrzybka tym, że jego trzon jest jamkowato pusty, a po przecięciu nie zmienia koloru.
Zobacz też:
Seniorzy potrzebują tej witaminy. Niedobory są powszechne
Więcej nie kupisz kostek do zmywarki. Zrobisz je za grosze w domu, a naczynia będą lśnić
Tak samodzielnie odpowietrzysz kaloryfer. Nie musisz wzywać fachowca