W całym domu śmierdzi rybą? Tak usuniesz zapach smażenia
Po smażeniu ryby w twoim domu nieprzyjemnie pachnie? Poznaj sposoby na zneutralizowanie przykrego zapachu i odświeżenie powietrza we wnętrzu. Istnieją proste, domowe metody, by zapobiec rozchodzeniu się zapachu smażenia w otoczeniu. Warto je wykorzystać nie tylko po smażeniu karpia w czasie świąt.
Smak ryby jest przez wiele osób uwielbiany, jednak zapach powstający w czasie jej smażenia nie należy do przyjemnych. Istnieją co prawda pewne przepisy na zmniejszenie charakterystycznego zapachu, na przykład przez namoczenie jej wcześniej w mleku czy soku z cytryny, jednak prawdopodobnie intensywny aromat i tak rozejdzie się po domu.
Na szczęście pewna prosta metoda pozwoli zneutralizować przykry aromat i odświeżyć powietrze w mieszkaniu. Podpowiadamy, co zrobić po smażeniu ryby, by nie musieć uciekać z domu na resztę wieczoru.
Aromaty tłustych potraw, takich jak smażona ryba, są najtrudniejsze do usunięcia. Ich cząsteczki zapachowe, połączone z tłuszczem, są szczególnie wytrzymałe. Unoszą się w powietrzu i osadzają na powierzchniach. To właśnie dlatego podobne zapachy utrzymują się długo po tym, jak zakończymy szykowanie posiłku.
Nie wystarczy zamaskowanie zapachu odświeżaczem powietrza. Trzeba użyć czegoś, co zneutralizuje powstały zapach. Na szczęście istnieje prosty, domowy sposób, by osiągnąć cel.
Istnieje prosta metoda na zneutralizowanie przykrych zapachów w domu. Nie chodzi tu wyłącznie o zapach pieczonej ryby, ale też gotowanej kapusty czy smażonej cebuli. Wystarczy ustawić na kuchence garnek z gotującą się wodą i wrzucić do niej garść goździków. Ich mocny aromat zneutralizuje nieprzyjemne zapachy płynące z kuchenki.
Goździki zawierają eugenol, czyli związek o udokumentowanych zdolnościach do neutralizowania zapachów. Eugenol potrafi też pomóc w ograniczeniu rozwoju bakterii w powietrzu. Gorąca woda pomoże zapachowi goździków rozejść się po pomieszczeniu. W dodatku para wodna zwiąże cząsteczki tłuszczu i lotne związki organiczne unoszące się w powietrzu.
Warto jednak pamiętać, by woda z goździkami gotowała się w trakcie smażenia ryby. Jeśli wstawimy ją dopiero po tej czynności, pomoże ograniczyć zapach, ale nie zadziała równie skutecznie. Jeśli woda goździkowa będzie się gotowała w trakcie smażenia, para zadziała od razu i nie dopuści do osadzenia się tłuszczu na okolicznych przedmiotach.
Każdy pragnie, by w jego domu unosił się przyjemny aromat. Miłe zapachy pomagają się odprężyć i odetchnąć po ciężkim dniu. Istnieje kilka sposobów na to, by zapobiec rozchodzeniu się po mieszkaniu nieprzyjemnego zapachu. Przede wszystkim do smażenia zawsze warto używać nowego oleju. Wielokrotnie używany produkt emituje więcej brzydko pachnących związków.
Warto również włączać okap na kilka minut przed rozpoczęciem smażenia i uchylić okno. Wszystko to zwiększy dostęp do świeżego powietrza i spowoduje jego wymianę w pomieszczeniu. Filtr w okapie należy regularnie myć i wymieniać. Brudny filtr sam w sobie źle pachnie.
Warto wiedzieć, że istnieją i inne sposoby na neutralizację nieprzyjemnych zapachów w domu. Zamiast goździków można użyć na przykład ziaren kawy czy cytryny. Ziarna kawy warto podpiec na suchej patelni, by ich zapach rozszedł się po pomieszczeniu. Z kolei kwas cytrynowy ograniczy powstawanie intensywnych aromatów jeszcze przed ich rozejściem się po domu. Warto zatem dodać cytrynę na patelnię w czasie smażenia ryby.
Zobacz też:
Bezpieczne święta z dzieckiem. Tak zabezpieczysz choinkę przed maluchem
Ustaw przy patelni, gdy będziesz smażyć ryby. Brzydki zapach sam się wchłonie
Z twojej choinki opadają igły? Zrób to, a drzewko przetrwa całe święta