Używasz folii do pieczenia? Zdecydowana większość osób robi to źle
Folia aluminiowa to podstawowe wyposażenie niemal każdej kuchni. Chętnie wykorzystywana jest do przechowywania żywności w lodówce, jak i tej branej na wynos. Okazuje się jednak, że nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że sposób, w jaki jest wykorzystywana folia aluminiowa, ma znaczenie. Dowiedz się, czy do tej pory robiłeś to poprawnie.
Folia aluminiowa jest niezwykle wszechstronnym produktem, często wykorzystywanym w domach oraz gastronomii. Sprawdza się do wielu zadań, przez co jest na wyposażeniu niemal każdej kuchni. Chcąc jednak w pełni czerpać z zalet, jakie ze sobą niesie, warto wiedzieć, jak użytkować ją w poprawny sposób.
Folia aluminiowa to wspaniały wynalazek o wszechstronnym zastosowaniu. Cienka warstwa aluminium znana jest ze swoich właściwości przewodzących ciepło, odporności na wysokie temperatury, lekkości i łatwej dostępności.
Doskonale sprawdza się podczas przechowywania żywności, przygotowania potraw między innymi za pomocą pieczenia, a także ochrony przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak światło czy wilgoć. Oczywiście folia aluminiowa sprawdza się również poza kuchnią, jednak skupmy się na jej docelowym przeznaczeniu.
Z wykorzystaniem folii aluminiowej można upiec w piekarniku lub na grillu mięsa, ryby i warzywa. Zawijanie kanapek folią aluminiową również wydaje się oczywistym działaniem. Za jej pomocą w łatwy sposób można przechowywać także resztki jedzenia w lodówce. Produkty dzięki temu dłużej zatrzymują swoje właściwości i przy tym nie przejmują innych zapachów z lodówki.
Zobacz także: Ręczniki będą miękkie, jak w hotelu. Wystarczy, że w czasie prania zrobisz to
Choć folia aluminiowa jest często wykorzystywana w różnych sytuacjach, mało osób zastanawia się nad czym, czy używana jest w sposób poprawny. Okazuje się bowiem, że dwie różne strony folii nie są ozdobą i wymysłem producentów. Powstały one w konkretnym celu.
Folia aluminiowa posiada stronę lśniącą oraz matową — która służy do czego? W przypadku użytkowania folii do pieczenia należy produkt owijać stroną lśniącą do wewnątrz. Dzięki temu ciepło przejdzie do wewnątrz potrawy i ta upiecze się równomiernie.
Chcąc natomiast uchronić produkty przed nadmiernym nagrzewaniem, dobrze użyć folii aluminiowej błyszczącą stroną do góry, która natomiast izoluje ciepło. Dzięki temu żywność nie będzie się tak szybko nagrzewać. Warto o tym wiedzieć między innymi w przypadku zawijania w folię kanapek na wynos.
Pozostając przy poprawnym użytkowaniu folii, warto zatrzymać się nad tym, kiedy lepiej całkowicie zrezygnować z jej użycia. Między innymi nie powinno się wsadzać do mikrofalówki produktów owiniętych w folię aluminiową. Ponadto kiepskim pomysłem jest wykorzystywanie jej wraz z metalowymi miskami, bowiem uaktywnia to związki chemiczne, przez które żywność zyskuje metaliczny posmak.
Może cię zainteresować: Trzymasz te rzeczy w garażu? Lepiej szybko się ich pozbądź
Zobacz też:
Zapomnij o wybielaczu. Dzięki tym 3 składnikom pranie będzie olśniewająco białe
Zerwij w ogrodzie i rozłóż po domu. Mole wyniosą się w mgnieniu oka
Grzybiarze z Małopolski zacierają ręce. W tych lasach jest najwięcej grzybów