Ustaw przy patelni, gdy będziesz smażyć ryby. Brzydki zapach sam się wchłonie
Nie możesz znieść zapachu smażonej ryby podczas przygotowywania potraw na wigilijną kolację? Nic dziwnego. Jest nieprzyjemny i szybko rozchodzi się po całym mieszkaniu. Do tego często wisi w powietrzu jeszcze na długo po opuszczeniu stołu. Na szczęście jest pewien prosty i niezawodny trik, dzięki któremu szybko pozbędziesz się niechcianego aromatu.
Święta bez smażonego karpia nie byłyby takie same. To nieodłączny atrybut świąt, który w wielu polskich domach traktowany jest jako główna atrakcja wigilijnej kolacji. Może wspaniale smakować, jednak ma także jedną wielką wadę.
Jego przyrządzenie wiąże się z tym, że zostawia po sobie charakterystyczny aromat, który nie jest przyjemny, a roznosi się po domu i jest długo wyczuwalny, bo zostaje na ubraniach, firankach czy meblach. Jeśli za nim nie przepadasz, podczas smażenia ryb ustaw przy patelni jeden produkt, a brzydki zapach się wchłonie.
Smażenie wzmacnia zapach ryby z uwagi na wysoką temperaturę, która uwalnia lotne związki zapachowe oraz utlenia tłuszcz ryb, co potęguje woń. Podczas przygotowywania karpia, zapach ten rozchodzi się po całym domu wraz z parą i dymem, pozostając na meblach itp.
Niektórym może to zepsuć całą przyjemność ze spotkania w gronie najbliższych, dlatego warto zawsze używać nawiewu podczas smażenia ryb. Niektórzy stosują także inny trik, mocząc ryby w mleku przed smażeniem, aby nieco zneutralizować ich woń i mulisty, choć to nie zapobiegnie wspomnianemu problemowi.
Jak pozbyć się zapachu smażonej ryby z domu? Nie ma triku, który neutralizowałby go w 100 procentach, jednak można wykorzystać właściwości octu. Ustawiony w miseczce obok patelni może pochłonąć nieprzyjemną woń (sprawiając, że aromat szybciej się ulotni).
Użycie octu przy smażeniu ryby jest proste. Wystarczy, że umieścisz naczynie z wodą i 3 łyżkami octu w pobliżu płyty indukcyjnej podczas smażenia ryb. Gdy zaczniesz przygotowywać rybę, roztwór pod wpływem temperatury zacznie stopniowo parować i tym samym zmniejszy wyczuwalność jej aromatu w powietrzu.
Możesz również postawić na drugim palniku garnek wypełniony wodą z dodatkiem octu i lekko ją podgrzewać (nie powinna wrzeć, a jedynie lekko parować). To także działa.
Po smażeniu ryb w domu wciąż brzydko machnie? Spróbuj dodatkowo przewietrzyć kuchnię, otwierając okna, a na palnikach zagotować wodę z cytryną i goździkami. Dzięki temu wytworzy się przyjemny, cytrusowy aromat, który odświeży mieszkanie i stłamsi nieprzyjemną woń karpia.
Zobacz też:
Bezpieczne święta z dzieckiem. Tak zabezpieczysz choinkę przed maluchem
Z twojej choinki opadają igły? Zrób to, a drzewko przetrwa całe święta
Chcesz, by twój dom pachniał na święta? Włóż to do piekarnika