Ugotowany makaron nigdy więcej się nie sklei. Zamiast wlewać olej, zrób to
Niektórzy myślą, że dodanie oleju do gotującego się makaronu zapobiegnie jego sklejaniu. To jednak zazwyczaj nie pomaga, a jedynie tworzy tłustą warstwę na powierzchni, przez co sos gorzej przylega do pasty, a samo danie staje się także bardziej kaloryczne. Istnieją jednak inne, skuteczne domowe triki na to, aby makaron nie sklejał się po ugotowaniu.
Sklejony makaron nie smakuje dobrze. Jest nieapetyczny i do tego jeszcze okropnie prezentuje się na talerzu. Jeśli zdążyłeś się już o tym przekonać, a w przyszłości nie chcesz mieć więcej do czynienia z masą pełną posklejanych grudek, musisz jak najszybciej nauczyć się zapobiegać ich powstawaniu.
Zapomnij o wlewaniu oleju do gotującego się makaronu. To jeden z najgorszych błędów początkujących kucharzy, którzy zaczynają przygodę z włoskimi daniami. Są o wiele lepsze sposoby, aby pasta zawsze była sprężysta, jędrna i obłędnie smaczna.
Może cię zainteresować: Nie wyrzucaj spleśniałych pomidorów. Zdziwisz się, jak możesz je wykorzystać
Dodawanie oleju to wody to popularna metoda, która w założeniu ma zapobiec sklejaniu się makaronu. Nie oznacza to jednak, że przynosi dobre efekty. W rzeczywistości takie działanie tylko pogarsza sytuację.
Lepiej nie dodawać oleju do wody podczas gotowania makaronu, bo przez to często wierzchu makaronu pojawia się bowiem tłusta warstwa i sos nie chce płynnie do niego przylegać. Nie wspominając już nawet o tym, że ilość kalorii w posiłku drastycznie szybuje w górę, co może być ważne dla osób, które dbają o linię.
Przepłukiwanie makaronu pod zimną bieżącą wodą jest trochę lepszą alternatywą, niż dolewanie do gotujących się klusek oleju. Robiąc to, wypłukujesz jednak z pasty warstwę skrobi.
Przez to włoskie danie traci to, co najlepsze ze swojego smaku. Potraktowany w ten sposób makaron jest także bardziej suchy, mniej aromatyczny i, jak poprzednio, nie przylega odpowiednio do sosu.
Czytaj również: Te owoce zatrzymują młodość. Obniżają cholesterol i wzmacniają serce, a jemy je rzadko
Są jednak inne skuteczne sposoby na to, jak ugotować makaron, aby się nie sklejał. Jeśli chcesz tego uniknąć, przestań wrzucać makaron do zimnej wody. Rób to dopiero, kiedy w garnku będzie już wrzątek.
Nie oszczędzaj wody w garnku. Niektórzy myślą, że jeśli wleją jej mniej, makaron szybciej się ugotuje. Tak naprawdę jednak najlepiej dać jej około 1 litr na 100 gramów pasty, aby makaron mógł gotować się swobodnie, bez ryzyka sklejania się czy przywierania do garnka.
Nie zaszkodzi, jeśli zaczniesz gotować makaron al dente. Wówczas po odcedzeniu powinien być bardziej sprężysty. I jeszcze jedna ważna kwestia. Zawsze sól wodę przed wrzuceniem makaronu. To pomoże mu zachować odpowiednią strukturę.
Zobacz też:
Metalowe ogrodzenie zardzewiało przez zimę? Nie wzywaj specjalisty, tak usuniesz rdzę
Rozsyp to wokół mrowiska. Mrówki szybko się wyniosą, a ty nie wydasz ani grosza
Zastąp tym napojem kawę. Zyskasz naturalne pobudzenie i przyspieszony metabolizm