Truskawki będą świeże nawet przez tydzień. Tak zapobiegniesz szybkiemu psuciu się owoców
Zdarza się, że dzień lub dwa po zakupie truskawek zaczynają one gnić, miękną i nie smakują już tak, jak powinny. Często wynika to z naszych błędów, jakie popełniamy podczas przechowywania owoców. Warto więc znać skuteczny i sprawdzony sposób, który na swoim Instagramie zdradziła technolożka żywności. Dzięki niemu nasze truskawki będą świeże nawet przez tydzień. Sprawdź, co trzeba zrobić.
Przechowywanie owoców latem musi być wykonywane poprawnie, ponieważ w przeciwnym razie, już po dwóch, a czasem nawet po jednym dniu, będą one nadawały się już tylko do wyrzucenia. Na szczęście możemy temu zaradzić, stosując sposób, dzięki któremu owoce będą świeże, jędrne i smaczne nawet przez tydzień. Wyjaśniamy, jak przechowywać truskawki.
Marta Zaleska to technolożka żywności, która dzieli się swoją wiedzą między innymi na Instagramie. Ostatnio na jej profilu pojawiło się nagranie, w którym kobieta pokazała, jak wyglądają jej truskawki po tygodniu. Co zaskakujące, wyglądały one jak świeżo zerwane z krzaczka. Wydaje się to wielu osobom niemożliwe, ponieważ często nawet dzień lub dwa po zakupie truskawek wyglądają one niekorzystnie i miękną.
Jednak ich wygląd u technolożki żywności wynika z zastosowanego przez nią triku, który pozwolił wydłużyć świeżość owoców o wiele dni. Co więcej, metoda ta jest niezwykle prosta. Wystarczy nam miska, papierowy ręcznik oraz talerzyk. Zamiennie możemy użyć plastikowego zamykanego pojemnika na żywność.
Czytaj również: Nawadnia lepiej niż woda. Pij regularnie w czasie upałów
Wystarczy ułożyć truskawki na papierowym ręczniku, którym wyłożona jest miska lub pojemnik, a następnie zakryć je talerzykiem lub pokrywką od pojemnika. Dzięki temu owoce nie są narażone na ciągły kontakt z powietrzem. Musimy jednak pamiętać, aby dodatkowo okryć nasze truskawki skrawkiem ręcznika papierowego.
Ten prosty sposób pozwoli nam przedłużyć żywotność naszych owoców. Nie tylko truskawek, ponieważ świetnie sprawdzi się on do przechowywania np. borówek lub innych owoców leśnych. Dzięki temu będziemy mogli dłużej cieszyć się ich smakiem oraz nie marnować żywności, a przy tym i naszych pieniędzy.
Jednak nie tylko to ma znaczenie, jeśli chodzi o zachowanie świeżości naszych owoców. Musimy zadbać również o kilka innych czynników, dzięki którym żywność nawet po upływie kilku dni nadal będzie smakowała i wyglądała dobrze.
Często zastanawiamy się, czy truskawki myć od razu po zakupie, czy dopiero przed ich zjedzeniem. Lepiej zrobić to jak najpóźniej, ponieważ w przeciwnym razie przyspieszymy proces gnicia owoców, a w rezultacie pojawi się na nich pleśń.
Dodatkowo, gdy włożymy do lodówki mokre truskawki, to doprowadzimy do ich odmrożenia. Natomiast gdy myjemy już truskawki, to róbmy to pod bieżącą, letnią wodą. Pod żadnym pozorem nie wykonujmy namaczania, ponieważ owoce wchłoną wodę jak gąbką i staną się niesmaczne oraz wodniste.
Przechowując truskawki przez kilka dni, nie odrywajmy zbyt wcześnie ich szypułek. Dzięki temu zachowamy ich świeżość na dłużej, dodatkowo zachowanie szypułek sprawi, że podczas mycia do środka nie dostanie się woda.
Zobacz też:
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle
Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien