Reklama
Reklama

Sałata będzie świeża o wiele dłużej. Przechowuj ją w ten sposób

Sałata to popularne, smaczne warzywo, z którego przygotowuje się wyborne sałatki czy kanapki. Najlepiej smakuje, gdy jest świeża i chrupiąca, jednak po dłuższym czasie może utracić swoją świeżość. Jak przechowywać sałatę, by zachowała swoje walory? Podpowiadamy.

Sałata liczy wiele gatunków, rozpowszechnionych na półkuli północnej, a także w Afryce na półkuli południowej. Najpopularniejsza jest przy tym sałata siewna, czyli roślina jednoroczna z rodziny astrowatych, która została wyhodowana z sałaty kompasowej.

To niezwykle smaczne warzywo często gości na naszych stołach — i słusznie, ponieważ jest bogate w witaminy i minerały. Często polecana przez dietetyków sałata to źródło między innymi kwasu foliowego i błonnika. Jak ją przechowywać, by długo zachowała świeżość?

Jak przechowywać sałatę? Nie popełniaj tego błędu

Najczęściej przynosimy sałatę ze sklepu jeszcze w folii i wkładamy ją prosto do lodówki. To popularny błąd, który niestety wpływa negatywnie na jakość tego warzywa. Sałata potrzebuje wody, by dłużej zachować świeżość. Jednocześnie wymaga naturalnego materiału wokoło, który pomoże usunąć z niej nadmiar wilgoci i zapobiegnie zbyt szybkiemu gniciu.

Sałatę rzeczywiście warto przechowywać w lodówce, ale w zupełnie inny sposób. Po przybyciu do domu trzeba ją wypakować z folii (jeśli się w niej znajduje) i wypłukać liście pod bieżącą wodą. To również metoda na jej odratowanie, gdy nieco zwiędnie. Liście sałaty umieszczamy w zimnej wodzie na kilkanaście minut. Po upływie tego czasu ich wygląd powinien się poprawić, a one powinny stać się przyjemnie chrupiące. 

Czytaj też: To warzywo złagodzi ból i obrzęk po ugryzieniu meszki. Szybko poczujesz ulgę 

Jak przechowywać sałatę w lodówce? Wypróbuj ten trik

Istnieje rewelacyjny sposób przechowywania sałaty, który wydłuży jej zdatność do spożycia. Sprawi, że będzie nie tylko apetycznie się prezentować, ale i doskonale smakować przez długi czas. Po wypłukaniu liści pod bieżącą wodą wrzucamy je do miski z zimną wodą.

Możemy do niej również dodać lód dla spotęgowania efektu. Liście powinny spędzić w zimnej wodzie godzinę, a po tym czasie należy je odsączyć i ułożyć na ściereczce lub ręczniku. Całość zawijamy w rulon i umieszczamy w lodówce. Co ważne, jeśli ich nie zużyjemy, pozostałe liście co dwa dni ponownie płuczemy w wodzie i zawijamy w ręcznik. W ten sposób sprawimy, że będą długo świeże i chrupiące. 

Zobacz też:

Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle

Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | triki | domowe sposoby