To najlepszy sposób na katar. Ten naturalny antybiotyk znajdziesz w kuchni
Katar to problem, który w okresie jesienno-zimowym dotyka wielu osób. Najczęściej jego przyczyną jest przeziębienie, alergia lub zapalenie zatok. Choć nie jest poważnym objawem, bywa bardzo męczący. Jak pozbyć się go domowym sposobem?
Warto wiedzieć, że katar zazwyczaj ustępuje samoistnie. Jednak niektóre zabiegi mogą przyspieszyć proces jego zanikania. Często wykorzystywanym rozwiązaniem są domowe preparaty, wykonane z naturalnych składników.
Dobrą informacją dla osób zmagających się z katarem jest to, że aby go usunąć, nie trzeba niekiedy nawet wychodzić z domu. Z produktów, które znajdują się np. w kuchni, bez problemu można sporządzić remedium, dzięki któremu stan zapalny i obrzęk śluzówki nosa zostaną załagodzone.
Sekretnym składnikiem domowego preparatu na katar jest czosnek. Można go wykorzystać na kilka sposobów. Ułatwia to wybranie optymalnej formy przyjmowania warzywa. W takim razie, jak wykonać domowy preparat na katar?
Skutecznym, choć nieco wymagającym sposobem na katar będzie spożycie czosnku w surowej postaci. Wtedy warzywo nie utraci większości swoich właściwości, co niestety ma miejsce podczas obróbki termicznej.
Chcąc spożyć czosnek na surowo, najlepiej go uprzednio mocno rozdrobnić i ugnieść. Dzięki temu można wydobyć z niego soki, pełne zdrowych właściwości. Składniki znajdujące się w czosnku mają działanie przeciwdrobnoustrojowe oraz przeciwzapalne.
Jest kilka innych sposobów niż bezpośrednie spożycie czosnku. Można go dodać w surowej postaci, na przykład do kanapek, sałatek, czy dań z mięsem i warzywami. Otoczenie innych produktów spożywczych sprawi, że jego ostry smak będzie mniej wyczuwalny.
Czytaj również: Jedyny właściwy sposób na przechowywanie czosnku. Dzięki temu nie będzie gorzki
Można także zdecydować się na syrop przygotowywany z czosnku, cytryny oraz miodu. Żeby go zrobić, należy rozgnieść od 4 do 5 ząbków czosnku, a potem dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny. Do tego trzeba dodać od 3 do 4 łyżek miodu, a także połowę szklanki wody.
To wszystko powinno się zmiksować, przelać do słoika, szczelnie zakręcić i odstawić na min. 48 godzin do lodówki. Później wystarczy przecedzić miksturę i spożywać po jednej łyżce na dzień. Należy zachować przy tym częstotliwość od 2 do 3 razy dziennie.
Czosnek wyróżnia się właściwościami leczniczymi. To zasługa bioaktywnych związków. Wśród nich znajduje się m.in.: allicyna, tiosulfinat, a także lotne związki siarkowe, pomagające w walce z przeziębieniem i innymi infekcjami dróg oddechowych.
Czosnek zawiera też magnez, potas, wapń, selen oraz witaminę C. Połączenie wszystkich wymienionych składników sprawia, że spożywanie warzywa jest wyjątkowo pomocne w trakcie walki z katarem.
Zobacz też:
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle
Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien