Reklama
Reklama

Te produkty spożywcze poprawiają koncentrację. Idealne do szkolnej śniadaniówki

Jedzenie jest rodzajem paliwa dla naszego organizmu. Odpowiednio dobrany pokarm stanowi pomoc dla pracy mózgu, czy procesów metabolicznych, a także odpowiadających za regenerację. Dlatego tak ważne jest, aby dobierać jedzenie prawidłowo.

Co może znajdować się w standardowym opakowaniu śniadaniowym ucznia w szkole? Najczęściej są to standardowe kanapki z serem lub szynką, posmarowane w środku dodatkowo masłem. Rzadko kiedy są urozmaicane.

Monotonna dieta, szczególnie w przypadku dynamicznie rozwijających się organizmów dzieci to utrudnienie, na przykład w nauce. Dlatego lepiej postawić na inne rozwiązania niż zwykłą kanapkę, żeby dziecko nie tylko lepiej przyswajało wiedzę, ale także dobrze się czuło podczas dnia. Na jakie produkty się zdecydować?

Warzywa w kanapce do szkoły – na które się zdecydować?

Prostym sposobem na urozmaicenie diety ucznia, będzie dodanie do kanapek zielonych warzyw. Dostarczą do organizmu zdrowe elementy i będą ciekawym uzupełnieniem smaku. Do kanapki lub bułki można dodać produkty takie jak: szpinak, sałata, koperek, czy jarmuż. 

Wymienione warzywa poprawiają pamięć i koncentrację. Wykazują też działanie, które może ochronić mózg przed demencją. Wpływają pozytywnie na trawienie, regulując metabolizm i hamując uczucie zmęczenia. 

Jak skomponować zdrowe przekąski do szkoły?

Dzieciom do szkoły można przygotować też wyjątkowo zdrowe przekąski. Najlepiej odstawić syntetyczne słodycze, dostępne na sklepowych półkach, w których znajdują się m.in. niezdrowe słodziki, czy olej palmowy.

Na słodką przekąskę do szkoły może składać się gorzka czekolada, orzechy włoskie lub nerkowca, a także bakalie, na przykład rodzynki. Takie połączenie zapewni dziecku potężną dawkę energii do nauki, a także zadziała relaksująco, obniżając ciśnienie i powodując wzrost serotoniny oraz endorfin.

Oprócz jedzenia nie można zapominać o nawodnieniu

Jak podaje Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, dzieci w wieku od 10 do 18 lat potrzebują około od 1,9 do 2 litrów wody na dobę. Dlatego ważne jest to, żeby zapewnić organizmowi najmłodszych dostęp również do tego składnika. 

Żeby zachęcić dziecko do spożywania wody, a nie słodzonych i gazowanych napojów, można uzupełnić je o smaczne owoce. Dodatek truskawek, cytryny, czy pomarańczy oraz listków mięty w środku bidonu, będzie zachęcał najmłodszych do sięgnięcia po wodę w trakcie przerwy pomiędzy zajęciami.

Zobacz też:

Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet

Wzmacnia odporność i obniża cholesterol. Mało kto słyszał o tym oleju

To mięso jest znacznie zdrowsze, niż kurczak. Polacy jedzą je dość rzadko

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie