Te produkty spożywcze poprawiają koncentrację. Idealne do szkolnej śniadaniówki
Jedzenie jest rodzajem paliwa dla naszego organizmu. Odpowiednio dobrany pokarm stanowi pomoc dla pracy mózgu, czy procesów metabolicznych, a także odpowiadających za regenerację. Dlatego tak ważne jest, aby dobierać jedzenie prawidłowo.
Co może znajdować się w standardowym opakowaniu śniadaniowym ucznia w szkole? Najczęściej są to standardowe kanapki z serem lub szynką, posmarowane w środku dodatkowo masłem. Rzadko kiedy są urozmaicane.
Monotonna dieta, szczególnie w przypadku dynamicznie rozwijających się organizmów dzieci to utrudnienie, na przykład w nauce. Dlatego lepiej postawić na inne rozwiązania niż zwykłą kanapkę, żeby dziecko nie tylko lepiej przyswajało wiedzę, ale także dobrze się czuło podczas dnia. Na jakie produkty się zdecydować?
Prostym sposobem na urozmaicenie diety ucznia, będzie dodanie do kanapek zielonych warzyw. Dostarczą do organizmu zdrowe elementy i będą ciekawym uzupełnieniem smaku. Do kanapki lub bułki można dodać produkty takie jak: szpinak, sałata, koperek, czy jarmuż.
Wymienione warzywa poprawiają pamięć i koncentrację. Wykazują też działanie, które może ochronić mózg przed demencją. Wpływają pozytywnie na trawienie, regulując metabolizm i hamując uczucie zmęczenia.
Dzieciom do szkoły można przygotować też wyjątkowo zdrowe przekąski. Najlepiej odstawić syntetyczne słodycze, dostępne na sklepowych półkach, w których znajdują się m.in. niezdrowe słodziki, czy olej palmowy.
Na słodką przekąskę do szkoły może składać się gorzka czekolada, orzechy włoskie lub nerkowca, a także bakalie, na przykład rodzynki. Takie połączenie zapewni dziecku potężną dawkę energii do nauki, a także zadziała relaksująco, obniżając ciśnienie i powodując wzrost serotoniny oraz endorfin.
Jak podaje Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, dzieci w wieku od 10 do 18 lat potrzebują około od 1,9 do 2 litrów wody na dobę. Dlatego ważne jest to, żeby zapewnić organizmowi najmłodszych dostęp również do tego składnika.
Żeby zachęcić dziecko do spożywania wody, a nie słodzonych i gazowanych napojów, można uzupełnić je o smaczne owoce. Dodatek truskawek, cytryny, czy pomarańczy oraz listków mięty w środku bidonu, będzie zachęcał najmłodszych do sięgnięcia po wodę w trakcie przerwy pomiędzy zajęciami.
Zobacz też:
Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet
Wzmacnia odporność i obniża cholesterol. Mało kto słyszał o tym oleju
To mięso jest znacznie zdrowsze, niż kurczak. Polacy jedzą je dość rzadko