Te grzyby omijaj z daleka. Nie dość, że są niejadalne, to okropnie śmierdzą
Polskie lasy obfitują w rozmaite grzyby. W większości województw możemy już znaleźć sporo okazów. Jak z kurek, maślaków czy borowików szlachetnych większość się cieszy, tak jeden grzyb lepiej omijać. Często możemy go nie zauważyć, ale za to na pewno go poczujemy. O jakim grzybie mowa? Dlaczego lepiej zostawić go w lesie?
Sromotnik smrodliwy, nazywany również czarcim jajem, w początkowym etapie swojego rozwoju wygląda, jakby wykluwał się z jaja. Wtedy też i tylko wtedy teoretycznie nadaje się do zjedzenia, jednak jest to opcja dla koneserów, niemniej np. we Francji jest uważany za przysmak i w smaku ma podobno przypominać rzodkiewkę.
Wyrośnięty grzyb jest niejadalny, w początkowych fazach ma on bardzo charakterystyczny wygląd, gdyż przypomina jajo. Ma często kolor biały lub kremowy, może być lekko żółtawy. Jest ukryty pod ziemią i rzadko kiedy osiąga więcej niż 5 cm. Tylko w tym stadium jest jadalny, jednak nadleśnictwa zaznaczają, że jest to propozycja dla smakoszy. W Niemczech i Francji jada się je na surowo lub w marynacie. Czarcie jajo rozwija się bardzo szybko, bo może rosnąć nawet 5 mm na minutę.
Kiedy się „wykluje” przestaje być jadalny. Osiąga wtedy 10-25 cm w trzonie, ma kapelusz w kształcie dzwonkowatym lub stożkowatym, który jest pokrytą śluzem w kolorze oliwkowozielonym lub oliwkowobrązowym. Wykształcony grzyb zaczyna wydzielać bardzo nieprzyjemny zapach, przywodzący na myśl padlinę. To właśnie ze względu na zapach jest on niejadalny. Na rozwiniętym grzybie, przesiadują również muchy, które roznoszą zarodniki.
Sprawdź także: Tego grzyba omijaj z daleka. Mało kto go zna, a jest bardzo niebezpieczny
Możemy go spotkać w większości lasów w Polsce, uznawany jest za grzyba pospolitego. Może rosnąć w grupach lub pojedynczo, nie ma specjalnych wymagań względem środowiska — pojawia się na łąkach, lasach czy parkach. Nie spotkamy go jedynie w wyższych partiach górskich. Rozwinięte grzyby z pewnością będzie można poczuć — w formie jaja można je zerwać, niemniej jednak warto pamiętać, że jest to dość niecodzienny przysmak.
Zobacz też:
Gdzie wrzucasz opakowanie po jajkach? Zdecydowana większość osób popełnia błąd
Tych kanałów więcej nie obejrzysz. Wkrótce znikną z telewizorów
Muchy uciekną w popłochu od tego zapachu. Wystarczy, że sięgniesz po tę przyprawę