Tak zrobisz kolorowe jajka na Wielkanoc. Internauci pokochali ten trik
Wśród wielkanocnych tradycji jedną w ważniejszych jest barwienie jajek oraz robienie pisanek. Zazwyczaj każdy chce uzyskać idealny kolor na skorupce. A gdyby tak spróbować zabarwić jajko bez skorupki? Tak podane na stole z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Poznaj prosty sposób na kolorowe jajka na Wielkanoc.
Efektowne kolorowe jajka na Wielkanoc można przyrządzić również bez skorupki. To możliwość świetnej zabawy i spędzenia czasu całą rodziną. Zwłaszcza że nie trzeba posiadać wybitnych zdolności artystycznych, aby stworzyć barwne jaja, które pięknie będą prezentować się na stole. Jak je przygotować?
Kolorowe jajka mogą być efektowne nawet bez skorupki. Można podejść do nich nieco bardziej kreatywnie i stworzyć smaczne i barwne marynowane jajka. To świetna przekąska i zarazem dekoracja. Wystarczy zastosować sprawdzone triki.
Podstawą są dobrze ugotowane jajka. Należy je delikatnie wrzucić do gotującej się wody na określony czas. Wszystko zależeć będzie od tego, jakie finalnie chce się osiągnąć żółtko. Na miękko należy gotować je przez 6 minut, półtwardo 7 minut, a na twardo około 10 minut. Czas ten może się nieco różnić w zależności od wielkości jajka.
Po gotowaniu przez określony czas jajka dobrze schłodzić w wodzie z lodem. Warto również w trakcie gotowania zadbać o delikatne obracanie jajek, aby żółtko się dobrze ustawiło. Następnym krokiem jest marynowanie, które sprawi wiele radości i satysfakcji.
Tak przygotowane jajka mogą stanowić element ciekawych dań i przekąsek. Sprawdzą się położone na stole w całości, ale dobrym rozwiązaniem jest również przekrojenie ich na pół. Można je podać w wersji faszerowanej.
Zobacz również: Ten mazurek nie wymaga pieczenia. Jest nie tylko szybki, ale i obłędnie smaczny
Posiadając ugotowane jajka, wystarczy je obrać, a następnie sięgnąć po wybrane barwniki. Kolorowe jajka będą świetną, a przede wszystkim smaczną dekoracją na wielkanocne śniadanie. W Internecie już robią furorę. Jak przygotować jajka w wybranym kolorze?
- Kolor czerwony lub różowy — najłatwiejszy do uzyskania. Wystarczy wziąć sok z buraka, 2 łyżki octu oraz 3 ząbki czosnku. Ugotowane i obrane jajka zanurz w przygotowanym roztworze, tak aby były całe przykryte. Odstaw do lodówki na przynajmniej 8 godzin. Po tym czasie jajka powinny złapać czerwony lub różowawy kolor.
- Słonecznie żółty kolor — do przygotowania takich jaj potrzebne będą 2 czubate łyżki kurkumy, łyżeczka mielonego imbiru i cukru, 20 ml octu jabłkowego, szczypta soli oraz około 750 ml wody. Po połączeniu wszystkich tych składników powstanie marynata, do której włóż obrane jajka. Pozostaw je tak w lodówce na około 8-12 godzin, a z pewnością uzyskają słoneczne ubarwienie.
- Fioletowy kolor — kluczowa będzie tutaj czerwona kapusta. Wystarczy poszatkować 6 liści i zalać je wrzątkiem. Do tego dodaj liść laurowy oraz kilka goździków. Całość gotuj przez około 10 minut, aż kapusta “puści kolor". Przelej to przez sitko, a następnie dodaj 2 łyżki octu. Do kolorowego wywaru włóż obrane jajka, tak aby były całe zakryte. Odstaw je do lodówki na około 8 godzin.
Zobacz też:
Najlepszy dodatek do jesiennej herbaty. Cynamon i imbir przegrywa już na starcie
Nie wiesz, czy mięso jest świeże? Tak szybko sprawdzisz to podczas zakupów
Męczy cię kaszel? Ten syrop z trzech składników szybko przyniesie ulgę