Reklama
Reklama

​Zafarbuj jajka na Wielkanoc w ten sposób, a rodzina oniemieje z zachwytu. Tak pisanki ozdabia Ewa Szabatin

Jednym z elementów, bez których nie wyobrażamy sobie świąt wielkanocnych, są pisanki. Pięknie przygotowane jajka zdobią nie tylko cudowne koszyki ze święconką, ale także są oryginalną ozdobą świątecznego stołu. Wykorzystaj ten prosty sposób na farbowanie jajek na Wielkanoc, a rodzina oniemieje z zachwytu. Jego fanką jest m.in. Ewa Szabatin, która pochwaliła się efektem pracy na Instagramie. Pisanki wyszły piękne.

Farbujesz jajka na Wielkanoc? Postaw na naturalne składniki

Robienie pisanek to piękna tradycja, którą można wykonywać razem z całą rodziną. W dzisiejszych czasach liczba sposobów ich wykończenia znacznie wzrosła, a na rynku dostępne są specjalne zestawy, zawierające m.in. barwniki, farbki czy koszulki do jajek. Jednak wszystkie z tych elementów dekoracyjnych w mniejszym lub większym stopniu zawierają sztuczne barwniki. Nawet jeśli nie przenikają one całkowicie do jajka, to lepiej postawić na naturalne sposoby. Nie tylko będą zdrowsze, ale także wywołają efekt "wow" u całej rodziny.

Sprawdź również: Myjesz plastikowe opakowania przed wyrzuceniem do śmieci? Sprawdź, czy na pewno trzeba to robić

Wypróbuj sposób mojej mamy na pisanki z liściastymi wzorami

Niezwykle ciekawym pomysłem na stworzenie naturalnych pisanek jest ten z wykorzystaniem... liści. Potrzebne do tego będą:

  • jajka,
  • kawałek nitki,
  • liście,
  • naturalny barwnik,
  • stare pończochy lub kawałki gazy

W przypadku liści możemy wykorzystać zioła, których na co dzień używamy w kuchni (np. natka pietruszki czy rukola), bądź liści chwastów zebranych w ogrodzie lub parku. Jako naturalny barwnik najlepiej użyć buraków, czerwonej kapusty, kurkumy, łupin z czerwonej lub białej cebuli.

W garnku umieść naturalny barwnik, zalej wodą i zagotuj. W międzyczasie obłóż liśćmi jajka, a całość zawiń w starą pończochę, by dokładnie dociskała je do skorupki. Pończochę zawiąż kawałkiem nitki i całość włóż do gotującej się wody. Pisanki powinny być gotowe po 8-10 minutach gotowania, jednak warto przedłużyć ten czas do 15-20 minut, by osiągnąć zachwycający efekt liściastych pisanek.

Sposób ten w swoich mediach społecznościowych przedstawiła m.in. Ewa Szabatin. Efekt pracy zachwycił internautów.

Zobacz też:

Zapomnij o kleszczach w ogrodzie. Wystarczy, że rozsypiesz ten proszek

Wyrzucasz liście rzodkiewki? To błąd. Możesz je wykorzystać

Spryskaj tym firanki. Osy i szerszenie będą się trzymać z daleka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki