Reklama
Reklama

Tak wyciśniesz sok, bez przekrawania cytryny. Dłużej będzie świeża

Czy wiesz, jak wycisnąć cytrynę bez przekrawania? Istnieje metoda, która pozwala w sekundę otrzymać kilka kropel soku potrzebnych do herbaty bez ryzyka, że wraz z nektarem do napoju wpadną również pestki. Trik z patyczkiem sprawi także, że otwarta cytryna nie zepsuje się tak szybko, tylko będzie świeża przez cały tydzień.

Cytryna to owoc, bez którego trudno wyobrazić sobie pyszną zimową herbatę. Być może  w kuchni dodajesz ją także do wody, marynat czy sałatek. Niestety tradycyjnie pokrojony cytrus zaczyna schnąć już po kilku godzinach. 

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że istnieje prosty sposób na wydobycie z niego soku bez użycia noża. Wystarczy zastosować mały trik z patyczkiem do szaszłyków, aby wydłużyć świeżość cytryny o kilka dobrych dni oraz zapobiec wpadaniu pestek do szklanki.

Jak wycisnąć sok z cytryny bez przekrawania? Trik z wykałaczką wydłuży świeżość owocu

Aby wycisnąć sok z cytryny bez jej przekrawania, wystarczy ci jedynie patyczek do szaszłyków, albo wykałaczka, a także oczywiście owoc. Cytrus powinien być dojrzały i miękki. Najlepiej wybierz taki w sklepie, bo to ułatwi ci cały proces. 

Na początek ugnieć delikatnie cytrusa albo przeturlaj nim po blacie, dociskając dłonią, aby miąższ w środku zmiękł i sok łatwiej wypłynął. Dopiero potem przebij cytrynę patyczkiem, wbijając go w jeden z końców cytryny (np. w miejsce po łodyżce albo z drugiej strony). 

Powinna utworzyć się niewielka dziurka, z której o ściśnięciu owocu z wyleci kilka kropel soku. Nadstaw więc kubek z herbatą, miseczkę lub łyżkę, do których wyciśniesz nektar. 

Po wszystkim zabezpiecz cytrynę folią aluminiową i włóż ją do lodówki. Możesz także włożyć wykałaczkę do otworu, by jeszcze bardziej spowolnić wysychanie owocu. Dzięki temu zachowa świeżość przez cały tydzień. 

Czytaj również: Tak wybierzesz najzdrowsze awokado. Na to zwróć uwagę w czasie zakupów

Jak wybrać najlepszą cytrynę w sklepie? Takich owoców szukaj

Najbardziej soczyste są zazwyczaj sprężyste owoce ze skórką w jasnożółtym kolorze. Powinna być możliwie cienka przy stosunkowo wysokiej wadze produktu i średnicy około 4 cm. 

To jednak niejedyny element, na który powinieneś zwracać uwagę przy wyborze cytryny. Istotna jest także końcówka, która nie może za bardzo odstawać od reszty. Idealnie, jeśli od razu wydziela cytrusowy zapach.

Zobacz też:

Dietetycy biją na alarm. To najgorszy ser, który lepiej omijać z daleka

Pij zamiast zwykłej herbaty. Ochota na słodycze minie w kilka dni

Zamiast wyrzucać obierki z jabłek, włóż je do piekarnika. Szybko sobie podziękujesz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby