Tak uchronisz się przed zgagą w święta. Wystarczy sięgnąć po ten produkt
Świąteczne potrawy potrafią być prawdziwą przyjemnością, ale dla wielu osób kończą się nieprzyjemnym pieczeniem w przełyku. Zgaga często pojawia się znienacka i potrafi być naprawdę uciążliwa. Na szczęście istnieją proste sposoby, które pozwolą nam poradzić sobie z tym problemem. Sprawdź, po co sięgnąć, aby poczuć ulgę.
Podczas świąt obfite posiłki, nieregularne jedzenie i ciężkostrawne potrawy sprzyjają problemom trawiennym, wywołując m.in. zgagę. Na szczęście istnieją sprawdzone, domowe sposoby, które pomagają złagodzić pieczenie w przełyku. Są proste i skuteczne.
Zgaga to nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku, które niestety często towarzyszy nam podczas świąt. Może być to skutkiem nie tylko przejedzenia, ale i sięgania po tłuste, smażone i mocno doprawione potrawy. Warto więc nieco ułatwić zadanie naszemu organizmowi, przestrzegając kilku zasad, które zmniejszą ryzyko wystąpienia zgagi. Oto one:
- Porcje na talerzu - nie nakładajmy pełnego talerza jedzenia. Zamiast tego lepiej sięgać po mniejsze kawałki jedzenia i spożywać je powoli, tak, by organizm miał czas je przetrawić.
- Popijanie jedzenia - istotne jest również to, czym popijamy nasze świąteczne posiłki. Unikajmy gazowanych napojów, ponieważ powodują one wzdęcia i zwiększają nacisk w żołądku, sprzyjając tym samym zgadze.
- Jedzenie przed snem - starajmy się nie spożywać posiłków tuż przed położeniem się do łóżka. Ostatni kęs powinniśmy wziąć do ust na około 2-3 godziny przed snem.
Warto wykonywać kilka tych kroków, ponieważ w przypadku zgagi kluczowe jest jej zapobieganie. Dzięki tym prostym zmianom możemy uniknąć nieprzyjemnego uczucia, wynikającego z dolegliwości trawiennych.
Czytaj również: Moja babcia tak pierze firanki na święta. Są śnieżnobiałe i pachnące
Czasem jednak nawet, gdy staramy się jeść lepiej i uważniej, to zgaga wciąż może się pojawić, zwłaszcza po cięższym posiłku. Wtedy to warto wypróbować sprawdzone domowe sposoby, dzięki którym szybko pozbędziemy się problemu i poczujemy się lepiej. Jedną z najpopularniejszych metod jest wypicie szklanki wody wymieszanej z 1 łyżeczką sody oczyszczonej.
Soda bowiem pomaga zneutralizować nadmiar kwasu żołądkowego, co sprawia, że objawy zgagi szybko ustępują. Pomocne także może okazać się sięgnięcie po migdały. Wystarczy, że będziemy dokładnie i wolno przeżuwali kilka sztuk, a po chwili poczujemy się lepiej, a uczucie pieczenia w przełyku znacznie się zmniejszy.
Kolejną opcją jest herbata z imbirem, który znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i wspomagających trawienie, dlatego może łagodzić dolegliwości żołądkowe, w tym zgagę. Najlepiej ciepły napar pić małymi łykami.
Warto także pamiętać, aby nie kłaść się bezpośrednio po jedzeniu. Pozostanie w pozycji siedzącej lub stojącej przez co najmniej 30-60 minut pozwoli grawitacji utrzymać treść żołądka na właściwym miejscu i zmniejszy ryzyko cofania się kwasu do przełyku.
Zobacz też:
Mandarynki szybko wysychają? Dzięki temu będą świeże znacznie dłużej
Tyle możesz trzymać sałatkę jarzynową w lodówce. Później lepiej ją wyrzuć