Tak szybko i bezpiecznie rozmrozisz rybę. Wystarczy odrobina tej przyprawy
Mrożone filety i ryby kupujemy dość często. Dużo łatwiej je przechować niż żywe, które praktycznie trzeba wykorzystać od razu. Rozmrażanie jednak może być pewnym problemem. Jest czasochłonne, a niektóre metody pozbawiają produktu wartości odżywczych. Podpowiadamy, jak szybko rozmrozić rybę, by nie straciła na swoich walorach. Przyda się jedna przyprawa, którą z pewnością masz w kuchni.
Rozmrażając rybę, często kładziemy ją po prostu na blacie, talerzu lub desce do krojenia. Nie jest to najlepszy pomysł. Podczas gdy wewnątrz ryba jest jeszcze zmrożona, na jej brzegach mogą się zacząć namnażać bakterie gnilne.
Wkładanie ryby do gorącej wody wydaje się dobrym sposobem na jej szybkie rozmrożenie. Niestety, nie do końca ten sposób się sprawdza. Zbyt ciepła woda może spowodować ścinanie się białka, przez co ryba na talerzu zacznie się sypać i będzie sucha.
Dużo lepszym pomysłem jest rozmrażanie ryby w wodzie gazowanej lub w mleku. To drugie nada przyszłemu daniu delikatnego posmaku. Jednak oba te sposoby trwają stosunkowo długo, nawet kilka godzin. To samo dotyczy rozmrażania filetów w lodówce - jest to zdrowe wyjście, lecz bardzo czasochłonne.
Co sypiemy na oblodzone drogi? Oczywiście sól. Tak samo zadziała to w przypadku mrożonej ryby. Wyjmij zmrożone kawałki i natrzyj je solą, której i tak użyjesz przecież do doprawiania ryby. Sól sprawdzi się szczególnie w przypadku cienkich kawałków ryby.
Jeśli chcesz przyspieszyć proces rozmrażania, możesz zastosować stopniowe podnoszenie temperatury wody. Włóż filet do woreczka, szczelnie go zamknij i zanurz na pięć minut w zimnej wodzie. Następnie zanurz go w wodzie nieco cieplejszej, a potem w letniej w ciepłej. W ten sposób ryba nie dozna szoku termicznego i zachowa większość swych wartości. Pamiętaj jednak, żeby nie dolewać gorącej wody, żeby nie nastąpiło ścięcie białka.
Czytaj też: W smaku przypomina dorsza, a jest znacznie tańsza. Następnym razem wybierz tę smaczną i zdrową rybę
Nie każdy wie, że do obiadu wcale nie trzeba ryby rozmrażać. Jeśli planujesz rybę zapiekaną w warzywach, w folii czy duszoną, z powodzeniem możesz wrzucić do garnka czy brytfanki zamrożone kawałki. Piecz je po prostu 5 minut dłużej niż jest w przepisie.
Mrożoną rybę można również smażyć. Rzecz polega na tym, żeby robić to na bardzo rozgrzanym oleju rzepakowym lub maśle klarowanym. Istotne jest też, żeby wrzucać na patelnię rybę całkowicie zamrożoną, to gwarantuje, że nie będzie się rozpadać. Dlatego lepiej nie solić jej przed smażeniem, sól przyspieszy proces rozmrażania. Filety w kostkach możesz nawet obtoczyć w panierce z jajka i bułki tartej z przyprawami. Ważne, by nie było wśród nich soli. Tak przygotowaną rybę smaż na rumiano z obu stron.
Ważne jest, by smażąc mrożoną rybę, nie mieszać w niej co chwila. Połóż kawałki na patelni i przewróć je dopiero wtedy, gdy będą już przysmażone. To zapobiegnie rozpadaniu się kawałków. Tak przygotowane danie solimy dopiero przed podaniem.
Zobacz też:
"Napój bogów" smakuje niebiańsko i obniża cholesterol. Samo zdrowie, a Polacy go unikają
Zamiast wyrzucać do kosza, zrób z nich syrop na przeziębienie. Na zimę będzie, jak znalazł
Zamszowe buty czyść tylko w ten sposób. Usuniesz brud i nie uszkodzisz materiału